Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Influenssarokote kannattaa ottaa

Influenssakausi on jo alkanut ja Haminan terveyskeskuksen hygieniahoitaja Eeva-Kaarina Lonka on ehdottomasti sitä mieltä, että rokote kannattaa ottaa. Hän pitää erityisen tärkeänä, että kaikki riskiryhmiin kuuluvat ottaisivat rokotteen ja että vanhemmat toisivat lapsensa rokotettavaksi, koska päiväkodeissa ja kouluissa virukset leviävät nopeasti.

Myös riskiryhmiin kuuluvien lähipiirin olisi tärkeää ottaa rokote. Lähipiirin rokottaminen pienentää vakavalle influenssalle alttiiden sairastumisvaaraa.

– Tänä vuonna ensimmäiset ovat jo nyt sairastuneet A-viruksen aiheuttamaan influenssaan. Yleensä influenssakausi ajoittuu joulu- ja tammikuulle. Viime vuonna influenssakausi alkoi joulukuun alussa. Rokote tehosi A-virukseen, mutta ei helmi- ja maaliskuussa influenssaa aiheuttaneeseen B-virukseen.

– Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain ne viruskannat, jotka todennäköisemmin aiheuttavat influenssaa. Tämänvuotinen Influvac-rokote poikkeaa vähän edellisestä. Samaa rokotetta annetaan kaikenikäisille.

Eeva-Kaarina Lonka vakuuttaa, ettei rokotteesta tule kipeäksi. Lonka sanoo, että se on harhaluulo. Jotkut, jotka ovat sairastuneet flunssaan viikon parin päästä rokotuksesta, kuvittelevat, että se johtuu rokotuksesta.

– Samaan aikaan, kun influenssarokote annetaan, on liikkeellä paljon viruksia ja voi sairastua flunssaan. Rokotteessa ei ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa.

Moni myös sotkee flunssan  ja influenssan. Influenssarokote ei suojaa flunssalta. Flunssassa on kyse nuhakuumeesta. Influenssassa kova kuume nousee nopeasti. Oireina on myös voimakkaita lihaskipuja, päänsärkyä, yskää, nuhaa ja väsymystä.

Rokotuksen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa.

Riskiryhmiin kuuluvat ja myös vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri saa maksuttoman rokotteen. Haminassa kausi-influenssarokotukset käynnistyvät pääkirjaston Kasper-salissa 14. marraskuuta.

– Ilman rokotetta eivät jää nekään, jotka eivät pääse tuolloin Kasper-saliin. Jos on vaikka lähdössä matkalle, voi tulla rokotettavaksi terveyskeskukseen ennen lähtöä tai sitten matkan jälkeen, Eeva-Kaarina Lonka sanoo.

Riskiryhmiin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat varusmiespalvelukseen astuvat, raskaana olevat, kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon ammattilaiset.

Rokotteen ottamalla välttyy myös influenssan mahdollisilta jälkitaudeilta, joista tavallisimpia ovat keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume ja korvatulehdus.

Riskiryhmiin kuuluvat lapset saavat rokotteen neuvolassa ja koululaiset oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta. Raskaana olevat saavat rokotteen äitiysneuvolassa ja kotisairaanhoitajat rokottavat kotihoidossa olevat.

– Influenssarokotteet torjuvat lapsilla tehokkaasti korvatulehduksia. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Influenssarokotteet vähentävät myös lääkärissäkäyntejä, antibiootti- ja sairaalahoitoja sekä vanhempien työstä poissaoloja, Lonka tähdentää.

Lue lisää aiheesta:

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli