Haminan talousalueen uutislehti

Yrittänyttä ei laiteta

Olen usein miettinyt, että mitä tämä sanonta tarkoittaa? Päätin ottaa asiasta selvää ja kävi ilmi, että tässä yhteydessä ’laittaminen’ tarkoittaa samaa kuin ’moittiminen’. Siis käytännössä sananparsi merkitsee, että aina kannattaa yrittää.

Näinä päivinä on tullut kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun perustin toiminimen ja ryhdyin yrittäjäksi. Silloin minulla ei ollut juurikaan mitään käsitystä siitä, mitä yrittäjäksi ryhtyminen tarkoitti. Periaatteessa tiesin, mitä yrittäjänä oleminen tarkoittaa, mutta käytännössä kuitenkaan en. Opiskeluaikainen lisätulonlähde oli vain kasvanut niin suureksi, että siitä täytyi alkaa maksaa veroja, joten toiminimi täytyi kuulemma perustaa. Onneksi sain apua lähipiirin yrittäjiltä ja kirjanpitäjältäni.

Nykyään kuulee paljon puhuttavan siitä, miten yhä useamman pitäisi ryhtyä yrittäjäksi. Startup-yrittäjät ovat aikamme staroja, ja yrittäjyys pelastaa Suomen. Kun on palava halu toteuttaa unelmansa ja luoda uutta, yrittäjyys on totta kai varteenotettava vaihtoehto. Jos lisäksi uskoo ideaansa ja on valmis työskentelemään kovasti sen eteen, oma yritys on hyvä tapa turvata työnsä. Lisäksi tulevina vuosina kymmenet tuhannet nykyiset yrittäjät tulevat jäämään eläkkeelle, ja he tarvitsevat yrityksilleen jatkajia. Nuoria yrittäjiä siis tarvitaan.

Vaikka joskus kirjanpitoa tehdessäni ja veroja ja eläkevakuutusta maksaessani mietin, että on tämä ja hommaa, niin suurimman osan työajastani – tai siis ihan vaan ajastani – olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen valintaani, vaikka yrittäjän vapaus tuo mukanaan suuren vastuun. Mutta eihän mitään voi saada ilmaiseksi. Yrittäjyys on ainakin minulle enemmänkin elämäntapa, kuin pelkkä työ.

Vielä melko lyhyen yrittäjäurani aikana olen kuitenkin huomannut, että ei tämä aina helppoa ole. Itse nimikekin on jotakuinkin ironinen – yrittäjä. Ihan kuin se jo itsessään kannustaisi epäonnistumaan. Eikö osuvampi ja kannustavampi ammattinimike olisi vaikkapa tekijä? Itsehän tässä pitää kaikki tehdä, ainakin melkein. Yrittäjä kun on loppupeleissä itse vastuussa kaikesta toiminnastaan ja toimimattomuudestaan.

Omana pomona oleminen on samaan aikaan paras ja vaikein asia minkä tiedän. Se vaatii ennen kaikkea itsekuria ja innostusta. Itsekuria etenkin silloin kun innostus on kateissa. Kun innostus on kohdillaan, jokainen päivä on erittäin antoisa ja koko ajan voi oppia uutta. Yrittäjät.fi -verkkosivuilla on listattu niitä seikkoja, joita menestyvällä yrittäjällä on: hyvä ammattitaito, halu itsenäiseen työskentelyyn, halu ottaa vastuuta ja riskejä, kyky hakeutua hyödyllisiin verkostosuhteisiin ja perheen tuki. Näin varmasti on.

Mielestäni yrittäjyys ei ole vaan ja ainoastaan oman yrityksen perustamista, sen hoitamista ja kehittämistä, vaan yrittäjyyttä ja yrittäjäasennetta tarvitaan myös menestyksekkäässä opiskelussa, työnhaussa ja työssä toisen palveluksessa. Työelämässä arvostetaan samoja ominaisuuksia, joita yrittäjissäkin on, kuten omatoimisuutta, päättäväisyyttä, motivaatiota, halua oppia uutta, kykyä tehdä asioita oikein ja kykyä tehdä oikeita asioita.

Tältä kannalta ajatellen pitää siis varmasti täysin paikkaansa, että Suomi tarvitsee yrittäjyyttä. Ei pelkästään yrityksiä.

Menestyksekästä loppuvuotta kaikille yrittäjille – ja yrittäjähenkisille!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide