Haminan talousalueen uutislehti

Hypokoira Hani hurmasi

Maailman diabetespäivänä Kaakkois-Suomen Diabetes­yhdistys järjesti kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua hypokoira Haniin.

Kymmenen vuotta sitten diabetekseen sairastunut Salla Halinen kertoi, että Hani tulee tökkimään häntä polveen tai kylkeen, jos verensokerit menevät liian alas tai liian ylös.

Halinen kertoi, että oli käynyt Hypokoira ry:n koirakoulutuksissa ja kouluttanut Hania kotona vuoden ajan tunnin tai puolitoista päivässä.

– Hani nyt läpäissyt testit ja menossa on seurantavaihe, Salla Halinen kertoi.

Hani on nyt melkein kaksivuotias, mutta Halinen korosti, että aikuisenkin koiran voi kouluttaa.

– Lyhytkuonoisia koiria lukuun ottamatta minkä tahansa koiran voi kouluttaa hypokoiraksi. Rodulla ei ole väliä. Lyhytkuonoiset eivät sovellu siksi, kun niillä on niin paljon huonompi hajuaisti kuin pitkäkuonoisilla.

Halinen vakuutti, että kouluttaminen ei ole mitään rakettitiedettä ja sanoi, että voi suositella hypokoiraa kaikille.

– Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Parempi kuin uskoin.

Kun Hani oli hyvästelty, Kumppanuustalo Hilmassa maanantai-iltaa jatkettiin vielä yhdistyksen perhekerholla. Perhekerhon vetäjä Tuire Pulkkinen kertoi, että tammikuussa tulee kaksi vuotta, kun Haminassa on kokoonnuttu perhekerhoon kerran kuussa. Tätä ennen Tuire Pulkkinen oli käynyt kuusi vuotta tyttärensä Eevin kanssa perhekerhossa Kouvolassa.

Perhekerhosta vertaistukea saavat niin diabetesta sairastavat lapset kuin heidän hyvinvoinnistaan huolestuneet vanhemmat.

– Välillä käydään myös keilaamassa, uimassa tai pidetään elokuvailtoja ja toisinaan lapsille on muita ohjaajia, että aikuiset pääsevät juttelemaan keskenään.

Diabetesliitto myönsi viime toukokuussa Kaakkois-Kymen Diabetesyhdistykselle toimintapalkinnon tunnustuksesta aktivoitumisesta.

Perhekerho perustettiin Tuire Pulkkisen aloitteesta ja ensi vuonna vertaistukitoimintaa tullaan laajentamaan myös diabetesta sairastaville aikuisille.

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14. marraskuuta.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli