Haminan talousalueen uutislehti

Olutta omasta pienpanimosta

Jo lapsuusaikoina ystävystyneet Mikko Suur-Uski ja Juha Kokkala alkoivat kymmenisen vuotta sitten haaveilla omasta olutpanimosta. Idea alkoi realisoitua kolme vuotta sitten, kun Mikko Suur-Uski perheineen muutti Jyväskylästä takaisin Ravijärvelle jatkamaan kotitilan pitoa. Yksi syy Virolahdelle muuttoon oli myös olut­pani­mon rakentaminen.

Kotkassa monia vuosia asunut Juha Kokkala perheineen oli muuttanut jo paria vuotta aikaisemmin kotitilalleen Häppilään. Tompurin tilaa viljelevä Juha Kokkala sanoo, että hänen isänsä oli jo 1980-luvulla viljellyt mallasohraa.

– Me haluttiin Mikon kanssa viedä ajatusta pidemmälle ja jatkojalostaa omien peltojen ohrat.

Pienpanimo rakennettiin Takatalon tilan entisen rehusiilon tiloihin Ravijärvelle ja kohta Takatalo & Tompuri Brewery’n olutta saadaan lähialueen kauppoihin ja ravintoloihin.

– Nollasta aloitettiin ja kolme vuotta on ratkottu kaikenlaisia ongelmia. Välillä on meinannut usko loppua kokonaan, Mikko Suur-Uski tunnustaa.

– Mallas on meidän omaa. Se on meidän ylpeyden aihe, että ohra tulee omilta pelloilta. Jyvät vain mallastetaan Viking Maltilla. Panimon nimikin tulee vanhojen sukutilojen nimistä, Juha Kokkala kertoo.

– Ensimmäisenä tuotteena kauppojen hyllyille saadaan kylmäsavulager. Maltaiden savustuskin hoidetaan itse. Olut on uniikki tuote markkinoilla, tähän asti tarjolla on ollut ainoastaan tummia savuoluita.

– Lisäksi nyt tehdään perinteistä pilssiä ja tummaa kauraportteria, jossa osana mallasta on itse viljeltyä kauraa, Juha Kokkala kertoo.

Pienpanimossa on viisi käymistankkia, joista jokainen vetää 2000 litraa. Mäski- ja keittoastiat ovat 1000-litraisia ja haaveena on, että tulevaisuudessa pystyttäisiin tekemään kaksi oluen keittoa päivässä, Mikko Suur-Uski asettelee tavoitteita.

– Oluen makuun vaikuttaa hyvinkin moni asia: maltaat, vesi, humalat ja hiiva. Oluen teko on puhdasta kemiaa ja muuttuvia tekijöitä sen valmistuksessa on paljon. Uusia makuja kehiteltäessä onkin vain mielikuvitus rajana, Mikko Suur-Uski selvittää.

– Kantavierteen väkevyydestä riippuu, kuinka vanhaa oluesta tulee. Mitä enemmän siinä on sokeria, sitä vahvempaa oluesta tulee. Jos vierre on liian väkevää, sitä pitää laimentaa vedellä että alkoholipitoisuus saadaan alle 4,7 prosenttiin.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös