Haminan talousalueen uutislehti

Yrittäjillä juhlan aika

Haminan sekä Virolahti – Miehikkälän perinteinen yritysjuhla Haminan Varuskuntakerholla huipentui yrittäjäpalkintojen jakoon. Haminalaisyrittäjinä palkittiin Mäkelän Autokoulun yrittäjäkaksikko Olli ja Juha Mäkelä. Virolahti – Miehikkälästä palkinnon niiasi parturi-kampaamoyrittäjä Tarja Viljakainen.

Palkitulle yrittäjälle hetki on ikimuistoinen, palkinto vuosia kestäneestä uurastuksesta.

Varuskuntakerhon tiloissa näkyikin poikkeuksellisen paljon iloisia ilmeitä.

Nuorina yrittäjinä palkitut Linda Niemi ja Jari Salo ottivat päivästä ilon irti, sillä juhlintaa jatkettiin muuallakin. Linda ja Jari ovat toimineet ravintola Jack Upin yrittäjinä kesästä 2010 lähtien.

Haminan Yrittäjien jäsenistöä vuosikausia järjestön sihteerinä palvelleen Jaana Jääskeläisen saama Yksinyrittäjän palkinto irroitti juhlaväestä kenties suurimmat suosionosoitukset.

Mäkelän Autokoulu Vuoden Yrittäjä 2016

LEENA ELONEN

– Selviytyäkseen ja menestyäkseen on pakko olla ajan hermolla. Muutoksia tulee kaiken aikaa ja jos niitä jää odottamaan, on jo myöhässä, luonnehtivat Vuoden Yrittäjäksi 2016 valitun Mäkelän Autokoulun yrittäjäveljekset Olli ja Juha Mäkelä yritysfilosofiaansa.

Haminan Yrittäjät perustelee valintaa sillä, että Mäkelän Autokoulu on menestynyt hyvin kovassa kilpailussa. Timo Mäkelän 1988 perustaman autokoulun yritysvastuuseen 2011 siirtyneet Olli ja Juha Mäkelä käyvät lisäksi alueen kouluissa opettamassa liikennekäyttäytymistä.

Maariankadulla perustamisesta lähtien ollut Mäkelän Autokoulu avasi myös Karhulaan 2013 toisen toimipisteen.

Veljekset korostavat, että kaikessa panostetaan hyvään asiakaspalveluun.

– Ihminen opettaa ihmistä, Olli Mäkelä kiteyttää. Jos oppilas ei opi, on otettava toisenlaiset opetustavat käyttöön.

– Meillä on samat tavoitteet kuin oppilailla. Se, että oppilas saa kortin ja oppii ajamaan turvallisesti.

– Mopo- ja moottoripyöräkorttikoulutuksessa hiotaan myös tekniikkaa ja välillä saa oikeasti juosta perässä, Juha Mäkelä sanoo.

– Ajamaan oppii vain oikeasti ajamalla. Ajosimulaattorilla ajaminen ei vastaa oikeaa ajokokemusta eikä oikeita tilanteita. Se on meidän mielipide ja se me ollaan kerrottu oppilaillekin. Ajosimulaattoria voi toki käyttää lisäharjoittelussa, Olli Mäkelä toteaa.

– Opetuskäytössä on yksi ekologisuutta edustava kaasuauto ja yhteistyökumppaneina on yrityksiä ja urheiluseuroja, joiden jäsenet saavat etuja meiltä ja vastaavasti meidän asiakkaat saavat yrityksiltä, esimerkiksi varaosa- ja varusteliikkeistä tuotteita valmiiksi tingittyyn hintaan.

– Haminan Palloilijoiden kanssa on vähän aikaa sitten tehty pääyhteistyösopimus. Meidän autoihin tulee HP:n logot ja pyrimme olemaan seuran tapahtumissa mukana. Junioritoiminta antaa meille myös mahdollisuuksia erilaisiin tapahtumiin, Juha Mäkelä kertoo.

Autokoulussa on kolme vierasta päätoimista liikenneopettajaa ja tämän lisäksi tarvittaessa on käytettävissä sivutoimisia opettajia.

Nuoren Yrittäjän palkinto Jaskaan

LEENA ELONEN

Vuoden 2016 Nuoren Yrittäjän palkinnon pokkasivat vuodesta 2010 Jack Upin vetovastuun ottaneet yrittäjät Linda Niemi ja Jari Salo.

Valintaa perustellaan sillä, että pubi tarjoaa olohuoneenomaista tunnelmaa ja että henkilökunnan hyvä yhteishenki näkyy myös asiakkaille. Perusteluissa pubia myös kuvaillaan laadukkaaksi ja erittäin asiakasystävälliseksi.

Linda Niemi sanoo, että pubi on sekä asiakkaille, että henkilökunnalle ikäänkuin toinen koti ja näin ollen syntyy myös pubin omaleimainen sielu ja tunnelma.

Jack-Up tai tuttavallisemmin Jaska on toiminut haminalaisten olohuoneena jo vuodesta 1997.

– Me aloitettiin yrittäjinä 2010, mutta perusajatus on pysynyt samana kaiken aikaa, Linda Niemi sanoo ja lupaa, että ensi vuonna 20 vuotta täyttävää pubia aiotaan juhlistaa isosti.

– Meidän henkilökunta on meille paljon enemmän kuin pelkkiä työntekijöitä. Ollaan enemmänkin kuin perheyritys, tämmöinen ”Addams family” -henkinen yhteisö, johon kuuluu sekä henkilökunta, että asiakkaat, Jari Salo jatkaa.

– Pubin viihtyisään ilmapiiriin on helppo tulla kahville, olusille tai vaikka jopa ensitreffeille. Saman katon alle mahtuvat kaikki, Salo toteaa.

Linda Niemen ja Jari Salon lisäksi pubissa on kuusi vakituista työntekijää sekä viisi portsaria, jotka tekevät vuorollaan töitä perjantai- ja lauantai-iltaisin. Pubissa on sisällä 150 asiakaspaikkaa ja terassilla kesäaikaan 86 paikkaa lisää.

Linda Niemi ja Jari Salo sanovat, että heidän resursseihin tilat riittävät hienosti ja Jari Salo sanoo, että idylli häviäisi, jos paikka olisi mieletön kisahalli.

– Livemusiikki meillä ei alvariinsa soi, mutta livebändejäkin kyllä sopiviin tilanteisiin ripotellaan pitkin vuotta. Taustamusiikki valitaan enimmäkseen fiiliksen ja tilanteen mukaan. Me ei olla haluttu lokeroitua mitenkään. Enemmän täällä kuitenkin soi vanhempaa musiikkia kuin uusia hittejä.

Pubissa on A-oikeudet ja myös sormisyötävää.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli