Haminan talousalueen uutislehti

Sote lisää Kymenlaakson eripuraa

Kymenlaakson maine eripuraisena maakuntana kasvaa ja vahvistuu, mitä pidemmälle Kouvolan ja Etelä-Kymenlaakson kinastelu erikoissairaanhoidosta etenee. Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea on linjannut, että kaikkia erikoissairaanhoidon palveluja ei jatkossa enää välttämättä tuoteta Kouvolassa. Tämä ei sovi Kouvolalle.

Riitelyn jatkuessa vaarassa on koko sairaanhoitopiiri, kun ministeriötasollakin huomataan, että pian lähes mistään asioista ei maakunnassa pystytä sopimaan. Tänään keskiviikkona maakunnan osapuolet ovatkin ministerin ripitettävinä.

Viime viikolla Kouvola otti askeleen kohti tuntematonta. Kaupunki on pyytänyt tarjouksia kolmelta yksityiseltä sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavalta taholta Mehiläiseltä, Pihlajalinnalta ja Terveystalo – Attendolta. Tavoitteena Kouvolalla on yhteisyritys, jonka synnyttäminen ratkaistaisiin tammikuussa. Kouvola tyytyisi yhteisyrityksessä 49 %:n vähemmistöosuuteen.

Jotta kokonaisuus olisi todella sekaisin, Kouvola on pyytänyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä hinta-arviota siitä, mitä päivystysleikkausten hoitaminen Lahdessa maksaisi ja voitaisiinko Kouvolan päivystysaikaista kirurgiaa hoitaa Lahdessa.

Maan hallitus on päättänyt soten maakunta- ja päivystysaluejaot, eikä Kouvolan suunta todellakaan ole Lahti, joka sitä paitsi kuuluu Tampereen erityisvastuualueeseen. Lahti toki voi palveluja myydä, mutta vastuuta sillä ei ole väärään erva-alueeseen kuuluvan Kouvolan jeesaamisesta.

Riittääkö yksityisen puolen toimijoilla kanttia tarttua Kouvolan tarjouspyyntöön lainkaan, koska valtio on jo omat linjauksensa lyönyt lukkoon! Aika näyttää, palaako Kouvola vielä Kymenlaakson yhteiseen sote-rintamaan.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide