Takaladon Liha ja Kala Oy:n yrittäjä Mika Nopanen toi Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitoksen Ekamin Haminan kampuksen opetuskeittiöön puolikkaan sian ruhon ja näytti, miten ruho paloitellaan.
– Yritysvierailuja tehdään aika paljon, mutta tällainen on harvinaista herkkua, että yrittäjä tulee kouluun ja Mika Nopanen vielä lahjoitti meille puolikkaan sian, kokkien ammattiopettaja Seija Uusitalo sanoi.
– Tosi mielenkiintoista ja opettavaista.
Mika Nopasen ammattitaidolla ruhon paloittelu ei kauaa kestänyt, vaikka tekikin kaiken ”hidastetusti” ja kertoi samalla, mitä tekee.
Sekin selvisi, että joulukinkussa on viisi paistia: sisäpaisti, paahtopaisti, kulmapaisti, ulkopaisti ja pyöröpaisti. Jos ostaa niin sanotun pikkukinkun, on tuurin kauppaa, minkä paistin kinkusta saa.
– Töissä puolikkaan ruhon paloitteluun ei saa mennä kymmentä minuuttia kauempaa, Nopanen sanoi.
– Lihaleikkaajia ei tänä päivänä enää kaupoissa ole. Lihat tulevat valmiina paloina. Vain isot ruokatalot kouluttavat omat lihanleikkaajansa. Halusin näyttää opiskelijoille, mistä ruohon osasta mikäkin pala tulee. Uskon, että heille on siitä hyötyä.
– Sianliha on hyvää, halpaa ja nopea kypsentää. Sianlihaa myös myydään enemmän kuin naudanlihaa.
Takaladolle siat tulevat Lukkarin tilalta Myllykoskelta ja Mika Nopanen arveli, että pystyisi järjestämään kokkiopiskelijoille myös vierailun tilalle, jossa hyvästä hygieniasta pidetään kuitenkin tiukasti kiinni, eikä vieraita päästetä karsinoiden viereen possuja rapsuttamaan.
Tarkkoja ollaan myös Takaladolla. Lihat paloitellaan lihanleikkuuhuoneessa, jossa lämpötila on korkeintaan kaksitoista astetta ja leikkausvarastossa 1-2 astetta.
Takaladon Lihasta ja Kalasta on tänä vuonna tilattu yli tuhat joulukinkkua.
– Kun toisille tulee joulupukki, meille tulee nukkumatti, Mika Nopanen nauraa.
Joulun alla tehdään pitkiä työpäiviä. Nopanen on tyytyväinen, että tänä vuonna yritykset ovat ostaneet paljon kinkkuja työntekijöille joululahjoiksi.