Elina Inkeroinen on heiluttanut puheenjohtajan nuijaa Haminan kaupunginhallituksessa nyt puolentoista vuoden ajan.

Hamina on valmis Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen. Vuoden kaikenlaiseen juhlistamiseen erilaisin tapahtumin haminalaisia kehottaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elina Inkeroinen (kok).

– Monenlaiset tapahtumat sopivat juhlavuoteemme. Tärkeää on se, että me-henki pääsee kukkimaan tapahtumissa, joiden valmistelussa ollaan joukolla mukana. Hamina on uuden brändimme mukaan kohtaamisten kaupunki ja tähänkin se sopii hienosti, sanoo Inkeroinen.

Elina Inkeroinen on kokenut kuntapoliitikko, joka aloitti varavaltuutettuna vuoden 1999 vaalien jälkeen. Kuntavaaleissa 2003 hänet valittiin kaupunginvaltuustoon, joten nyt on päättymässä kolmas täysi valtuustokausi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden Inkeroinen sai kesällä 2015 Tapio Lepistön (kok) luovuttua tehtävästä työkiireisiinsä vedoten.

– Kaupungin talous on kunnossa, teemme todennäköisesti viime vuodelta ylijäämäisen tuloksen. Niukkuus ja säästötoimet ovat edessä kuitenkin myös jatkossa, budjettikurista aion pitää kiinni edelleen.

Vuosi 2016 jää Haminan historiaan huimana tapahtumien vuotena. Kruununa oli sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo.

– Tattoon ympärille on tullut monella tavalla lisää yhteisöllisyyttä, joka tekee Haminasta entistä paremman paikan asua!

Viime vuoden suurin investointi, Linnoituksen uuden päiväkodin rakentaminen ja suunnittelu ovat onnistuneet hyvin:

– Myönteistä palautetta päiväkodista on tulvinut lapsiperheiltä sekä talon työntekijöiltä. 19. tammikuuta järjestettävät talon vihkiäiset on ensimmäinen isompi Suomi 100 vuotta – juhlavuoden tapahtuma Haminassa.

Alkaneen vuoden haasteet ovat osin arkisiakin:

– Haminan kasvuohjelma on saatava pakettiin, luottamushenkilöorganisaatio on puserrettava valmiiksi kevään aikana, kaupungin strategian päivittäminen on puolestaan kesäkuussa tehtäväänsä astuvan uuden valtuuston ensimmäisiä tehtäviä. Myös palveluverkon laaja tarkastelu ja päivittäminen tulee ajankohtaiseksi.

Huhtikuun kuntavaaleissa on Haminan asukkailla oivallinen paikka linjata kaupungin tulevaisuutta:

– Jokainen kunta luo seuraavan valtuustokauden aikana nahkansa uudelleen. Vaikka kunnan palveluista merkittävä osa siirtyykin soten mukana maakuntien vastuulle, kuntien tehtäviin jäävät edelleen tärkeät elinvoima- ja koulutusasiat. Historiallinen uudistus on edessä.

Eurooppa ja koko maailma elävät myllerryksessä. Elina Inkeroinen painottaa, että pelolle ei saa antaa valtaa, vaikka uutisia terroriteoista maailmalta kiiriikin.

– Suomi on edelleen yksi turvallisimmista maista. Puolustusvoimamme ovat hyvässä kunnossa. Se on tärkeä asia meille kaikille näinä epävakauden aikoina, painottaa Inkeroinen.

Kaksinapaisen Kymenlaakson pitäisi yhdentyä merkittävästikin valmisteilla olevien sote- ja maakuntauudistusten myötä, sanoo Inkeroinen:

Kahtiajakautuneen maakuntamme pohjois- ja eteläpään eroavuuksien syyt ovat historiallisia, mutta luotan siihen, että nykyisestä pattitilanteesta päästään eteenpäin ja uudet päättäjät viimeistään näkevät maakunnan mahdollisuudet nimenomaan yhteistyön voimassa, arvioi Inkeroinen.