Haminan talousalueen uutislehti

Kännykkää käyttävät kuljettajat pelottavat

Liikenneturvan viime kuussa teettämässä kyselyssä kävi ilmi, että kuljettajien kännykän käyttö ajon aikana ilman hands free -laitetta pelottaa. Tätä mieltä oli neljä kymmenestä kyselyyn vastanneesta.

Rikoskomisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisista sanoo, että havainnoissa eli rikemaksujen mukaan kännykän käyttö ajon aikana ilman hands freetä lisääntyi viime vuonna edellisestä vuodesta.

– Johtuuko tämä sitten käytön yleistymisestä vai valvonnan tehostumisesta, mutta yleistä kännykän käyttö näyttää olevan, Tylli toteaa.

Viime vuonna Kaakkois-Suomessa kirjoitettiin 500 rikemaksua, mikä on reilusti enemmän kuin vuonna 2015, jolloin rikemaksu kännykän käytöstä rapsahti 370 kertaa.

Liikenneturva muistuttaa, että tekstarin lukeminen vie katseen pois tiestä useaksi sekunniksi ja jo viiden sekunnin aikana 80 kilometriä tunnissa liikkuva auto etenee jalkapallokentän pituisen matkan eli 111 metriä.

Rikoskomisario Jukka Tylli toteaa, että viestin kirjoittaminen on jo järjestön toimintamalli. Rikemaksuissa ei kuitenkaan erotella, onko puhuttu puhelimessa, kirjoitettu viestiä tai käytetty jotain muuta sovellusta. Siinä ei kuitenkaan ole mitään poikkeamaa, onko kuljettaja nuori tai vanha.

Aina kännykkää ajon aikana käytettäessä tarkkaavaisuus on jossain muualla kuin liikenteen seuraamisessa ja Tylli korostaa, että siitä voi koitua vakavia onnettomuuksia.

– Ei pelkästään peltivaurioita. Pieni lapsi voi juosta tien vierestä auton eteen, eikä sitä ehdi havainnoimaan, jos katse on jossain muualla.

Kun ajat, aja -kampanjassa Liikenneturva on kannustanut autoilijoita keskittymään olennaiseen – ajamiseen. Tarkkaavaisuutta liikenteessä perätään kaikilta oli sitten liikenteessä autolla, skootterilla, polkupyörällä tai jalan.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista kokikin pelkoa myös kännykkään keskittyvistä kävelijöistä. Kännykkään uppoutuneen jalankulkijan pelätään kävelevän ajoradalle tai päin punaisia.

Liikenneturvan TNS Gallup Oy:llä joulukuussa 2016 teettämässä kyselyssä haastateltiin 1531 henkilöä, joista autoilijoita oli 1238, mikä on 81 prosenttia vastanneista.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli