Haminan talousalueen uutislehti

Käsityöharrastajien lahja juhlavuoden vauvoille

Käsityöharrastajien ideasta on syntynyt kunnianhimoinen hanke: kaikille vuonna 2017 syntyville vauvoille neulotaan harrastajien voimin sinivalkoiset villasukat!

Haminalainen käsityöharrastaja, villasukkahankkeen kymenlaaksolainen yhteyshenkilö Outi Grönstrand kävi toimittamassa ensimmäisen sukkaerän, 130 paria, Kymenlaakson keskussairaalaan.

– Hienoa, tammikuu on turvattu, iloitsi synnytyspoliklinikan palveluesimies Paula Burakoff.

Täällä syntyy keskimäärin hieman yli 100 vauvaa kuukaudessa.

Synnytysmääriin tullee tänä vuonna jonkin verran lisäystä, kun Porvoon sairaalan synnytystoiminta lakkautettiin ja itä-uusimaalaiset voivat valita synnytyssairaalaksi Helsingin tai Kotkan.

– Arviolta 1 500-1 600 paria tarvittaisiin Kymenlaakson alueella. Sukkia voi neuloa kuka vain, Outi Grönstrand kertoo.

– Sukkien mukaan olisi hyvä liittää pesuohje, tai ainakin tieto langasta, jota on käytetty. Suosituksen mukaan eläintalouksissa neulotut sukat olisi hyvä käyttää pakastimessa pari päivää tai ainakin liittää mukaan merkintä eläintaloudesta.

Suomi 100 -juhlavuoden tunnuksen saaneella hankkeella on facebookissa oma sivu, Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville. Sieltä löytyy mm. kuvia ja ohjeita sekä villasukkalaskuri.

Kymenlaaksossa valmiita sukkia voi toimittaa käsityöliike Maijukkaan Haminassa, Kangas Keitaaseen ja Noon Knitiin Kotkassa, sekä Taito shopiin Kouvolassa. Sukkia voi toimittaa erikseen sopimalla myös suoraan yhteyshenkilö Outi Grönstrandille.

– Tarkalla värisävyllä ei ole merkitystä, kunhan väri on sinivalkoinen. Vauvasukat syntyvät nopeasti, tehdään yhdessä juhlavuoden vauvoille lämmin ja kaunis muistolahja! Outi innostaa käsityöharrastajia.

 

Suomi 100 vuotta -junasukkia vastasyntyneille

Miehikkälän Käsityöläiset ry osallistuu Suomi 100 vuotta juhlintaan lahjoittamalla Kaakon Kaksikon neuvoloiden kautta kaikille juhlavuonna syntyville lapsille Miehikkälässä ja Virolahdella sinivalkoiset junasukat sekä vauvanpeiton.

Miehikkälän Käsityöläiset ry:n näkyvimpänä toimintamuotona on Käsityöpuoti laajoine valikoimineen. Puoti kokoaa aktiivijäsenet niin ideoimaan, valmistamaan tuotteita, kuin myös pyörittämään Puotia talkoovoimin, mutta jäsenet tekevät myös paljon hyväntekeväisyyttä.

Käsitöitä tehdessä muodostuu myös ns. ylijäämävarastoa ja tämä hyödynnetään hyväntekeväisyysteemalla.

– Kaakon Kaksikon alueen neuvoloihin olemme jo aiemmin valmistaneet syntyville vauvoille ensipeitot. Carean keskososastolle olemme lahjoittaneet turvalonkeroita, junasukkia ja keskospeittoja. Korian löytöeläinkotiin taas on lahjoitettu löytökissoille aluspeittoja, jotka kissat saavat mukaansa tulevaan kotiinsa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Vaula Kenraali, joka innostaa paikkakunnan ihmisiä mukaan toimintaan ja lahjoittamaan.

– Käsityöihminen istahtaa television ääreen sukkapuikot tai virkkuukoukku käsissään ja valmista syntyy televisiota katsellessa, muu vapaa-aika sitten meneekin ompelukoneen ääressä. Komeroita siivoillessa on mukava laittaa mielikuvitus liikkeelle ja nykysanaa käyttääkseni tuunata jo tarkoituksettomaksi käyneestä tekstiilistä jotain uutta ja kivaa, kiteyttää puheenjohtaja käsityöläisten lahjoitustarpeen.

Miehikkälän käsityöläiset iloitsevat käsityön ja käsitöiden tekemisen arvostuksen lisääntymisestä ja haastavatkin nuoret entistä rohkeammin tarttumaan puikkoihin ja virkkuukoukkuun tai muihin käsityön tekemisen välineisiin ja antamaan omalle mielikuvitukselle siivet. Joukkoomme kaivataan nuoria innoittajia.

Miehikkälän Käsityöläiset ry on perustettu 2.11.1989. Yhdistys on paikallisesti käsityöharrastajia yhteen kokoava toimintajärjestö. Toiminta hiipui 90-luvun loppupuolella. Vuonna 2005 yhdistys Joulupuodin toiminnan myötä elvytettiin ja siitä lähtien yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut viidestä henkilöstä yli kuuteenkymmeneen.

 

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli