Haminan talousalueen uutislehti

Käyttökelvottomaksi palanut tuulivoimala puretaan kokonaan

Haminan Paksuniemessä sijaitsevan Haminan Energian WT3-tuulivoimalan tulipalon syttymissyy on selvinnyt, mutta syttymiseen johtaneita tapahtumia tutkitaan vielä.

– Pyrkimyksenä on selvittää tarkasti tulipalon eteneminen ja paloa edeltäneet vaiheet tuulivoimalan turbiinissa, verkostoliiketoiminnan johtaja Kalevi Mattila täsmentää tiedotteessa, miksi syttymissyytä ei vielä julkisteta.

Tiedotteessa todetaan, että häiriötilanteessa tuulivoimalalla reagoitiin välittömästi, mutta paloa ei saatu estettyä. Palaneesta voimalasta on otettu valokuvia tutkimusta varten. Tuulivoimala paloi käyttökelvottomaksi ja se puretaan lähikuukausina. Voimalan alueella on edelleen 200 metrin vaara-alue ja alueella liikkuminen on ehdottomasti kielletty.

Haminan Energia tiedottaa lisää voimalapalosta, kun tutkimus on saatu päätökseen.

Tuulivoimaloiden operointia ja valvontaa hoidetaan keskeytyksettä ympäri vuorokauden. Voimaloita huolletaan säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti sekä Haminan Energian oman henkilökunnan että sopimuskumppaneiden toimesta.

Haminan Energian käyttöpäällikkö Heikki Lappalainen sanoo, että tuhoutuneen tuulivoimalan purkamisen suunnittelu on käynnissä. Kuinka mittavista vahingoista on kysymys, sitä ei osata vielä sanoa, mutta Lappalainen totesi, että puhutaan kuitenkin miljoonista.

Kymenlaakson pelastuslaitokselle hälytys tuli perjantain vastaisena yönä kello 1.35.

– Voimalan konehuone oli ilmiliekeissä, kun tultiin paikalle. Palon sammuttamiseksi ei ollut mitään tehtävissä, koska palo oli niin korkealla. Eristimme ympäröivän alueen, koska tuulivoimalasta tippui palanutta rakennetta alas. Alueen vartiointi siirrettiin lauantaiaamuna omistajalle, palopäällikkö Jukka Ruuskanen kertoo.

Ruuskanen sanoo, ettei palo aiheuttanut vahinkoa ympäristölle. Tuulivoimaloiden palot ovat harvinaisia, mutta Ruuskanen kuitenkin muistuttaa, että pelastuslaitokset toivovat, että tuulivoimaloiden paloturvallisuutta parannettaisiin esimerkiksi automaattisilla sammutusjärjestelmillä, koska pelastuslaitoksilla ei ole mahdollisuutta voimaloiden konehuonepalojen sammuttamiseen. Tällä hetkellä tällaista vaatimusta ei ole.

– Tiettävästi tätä ennen Suomessa on sattunut vain yksi tuulivoimalan palo. Tuli tuhosi tuulivoimalan Uudessakaupungissa 2004.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli