Haminan talousalueen uutislehti

Uusi vuosi ja uudet…?

Mennyttä vuotta on ihmetelty ja summailtu varmasti monessa kahvipöydässä viime päivinä. Uudelle vuodelle on tehty uusia suunnitelmia. Kuntosaleilla on nyt ruuhkaiset ajat, samoin lenkkipoluilla ja uimahalleissa.

Viime vuosi oli kokemusrikas ja ehkä vähän kummallinenkin. Päällimmäisenä mieleeni nousee ainakin Yhdysvaltojen presidentinvaalit, brexit, sote-uudistus, Aleppon hätä, pakolaiskriisi ja monet surulliset ampumavälikohtaukset ja terrori-iskut. Paljon surua, hätää ja ihmetystä. Tietenkin vuodessa tapahtui paljon hyvääkin, mutta miksi onkaan niin, että aina suuremman tilan mielestä vievät ne negatiiviset tai yllätyksellisten tapahtumien muistot?

Henkilökohtaisessa elämässäni vuosi oli kokemusrikas ja ennen kaikkea opettavainen. Nyt ajatus viime vuoden taakse jättämisestä tuntuu helpottavalta. On aika keskittyä tulevaan.

En ole koskaan perustanut uuden vuoden lupausten päälle. Ne kun tuppaavat aina unohtumaan viimeistään helmikuussa. Lupausten sijaan olen miettinyt, mitä haluaisin vuoden aikana saavuttaa ja mitä tehdä edellisvuotta paremmin. Haaveillut ja unelmoinut. Tehnyt unelmakarttoja leikkaa-liimaa-taktiikalla ja laittanut puhelimen taustakuvaksi, jotta näkisin sen usein. Voi kuulostaa humpuukilta, mutta luulen että se ohjaa ainakin minua enemmän oikeaan suuntaan, kuin väkinäiset lupaukset.

Vuoden vaihtuessa mikäänhän ei todellisuudessa muutu, paitsi vuosiluku päivämäärässä. Jostakin syystä vuoden vaihtumisella on kuitenkin valtava voima saada ihmiset uskomaan uusiin alkuihin. Silloin aloitetaan puhtaalta pöydältä. Siltikin lähes joka vuoden alussa käyn mielessäni läpi aina samankaltaisia asioita, joita toivon tulevalta vuodelta.

Terveys ja turvallisuus ovat kaksi sellaista asiaa, joita toivon itselle ja läheisille vuodesta toiseen. Liian usein huomaan kuitenkin pitäväni näitä molempia itsestäänselvyyksinä. Molempien ainutlaatuisuuden yleensä tajuaa vasta silloin kun sen menettää, tai on menettämäisillään. Terveys etenkin on sellainen asia, jonka ylläpitoon ja siitä huolehtimiseen olisi hyvä keskittyä arjessa joka päivä.

Terveydestä ja turvallisuudesta kiitollisena oleminen tulevat siis ainakin näkymään tämän vuoden kartassani. Lisäksi sinne tulee yhteinen vapaa-aika ystävien ja perheen kanssa ja tasapainon ja rytmin löytäminen arkeen työn ja vapaa-ajan välille. Jälkimmäinen tuottaa kotoa käsin työskentelevälle yrittäjälle välillä haasteita! Vähän vielä onnellisuutta ja itsensä voittamista, mukavuusalueen kasvattamista. Elämästä nauttimista, iloisia kesäpäiviä ja juhlia. Ja kartta alkaa olla valmis…

On tapanasi sitten aloittaa vuosi lupauksilla, unelmakartoilla tai ihan vaan samaa malliin kuin ennenkin, haluan toivottaa toiveita täyttävää Suomen 100-vuotis juhlavuotta juuri Sinulle!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus