Haminan talousalueen uutislehti

Pahinkaan talvimyräkkä ei pysäytä pelastuskoirakkoa

Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry kouluttaa pelastuskoiria vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle henkilöetsintään. Marraskuussa 2016 perustetussa yhdistyksessä on tällä hetkellä kymmenen jäsentä ja 15 koiraa Haminasta, Kotkasta ja Kouvolasta. Kaikilla jäsenillä on aikaisempaa kokemusta pelastuskoiraharrastuksesta. Koirat ovat alle 5-vuotiaita.

– Uusi yhdistys perustettiin sen takia, että päästiin Suomen Pelastuskoiraliiton jäseneksi.  Kyseisen liiton koulutus- ja koejärjestelmä poikkeaa muiden palveluskoirien vastaavasta järjestelmästä, yhdistyksen puheenjohtaja Aki Kyyrö selvittää.

Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry on myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenyhdistys ja yhdistyksellä on hälytysryhmä etsintä- ja ensihuoltotehtäviin.

– Valtaosa harjoittelusta on maastossa. Pääasiassa keskitytään maalihenkilön ilmavirtausten mukana kulkevaan hajujäljen etsintään, mutta koiria harjoitetaan myös ilmaisemaan esineitä ja seuraamaan henkilön maahan jättämää jälkeä. Tähän aikaan vuodesta harjoitellaan pari kertaa viikossa pimeässä, missä on haastetta erityisesti ohjaajille. Valoisan ajan lisääntyessä myös harjoitusmäärät kasvavat ja erityisesti sitten panostetaan jäljestysharjoituksiin.

Koirien kouluttamisen lisäksi ohjaajat kouluttautuvat Vapaaehtoisen pelastuspalvelun järjestämillä kursseilla. Koiranohjaajilta vaaditaan muun muassa etsintä-, ensiapu- ja viestintäosaamista.

– Yhdistyksellä on tällä hetkellä käytössä yksityisomistuksessa olevaa harjoitusmaastoa noin kahdeksan hehtaaria. Lisätarvetta on etenkin taajamissa ja teollisuusalueilla tapahtuviin harjoituksiin. Haminan kaupungin kanssa on jo keskusteltu, että saataisiin käyttölupa tietyille kaupungin hallinnassa oleville alueille, Kyyrö sanoo.

– Tavoitteena on myös saada kuluvan vuoden aikana lisää jäseniä yhdistykseen. Uskon, että on kiinnostuneita, jotka ovat halukkaita sitoutumaan tavoitteelliseen koiransa ja itsensä kouluttamiseen.

Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Aki Kyyröön, aki.kyyro@gmail.com.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös