Vaihtoehtoinen totuus/fakta

Amerikan ihmemaan uutta johtajaa ihmetellessä on tullut esille käsite ”vaihtoehtoinen fakta” eli vaihtoehtoinen totuus, jota on ihmetelty uutena ja outona. Kaikki tuntuu ulkomailta tulleena kovin uudelle ja ihmeelliselle, mutta mikäli katsomme tähän kotoiseen käytäntöömme, voimme huomata sen olevan tuttu ja elävämme monin tavoin vaihtoehtoisessa totuudessa.

Mikäli valtakunnan tasolla tarkastelemme ajankohtaista ja kuuluisaa liikenneverkkouudistusta, siinähän koko kansa ja liike-elämä elivät viikon verran täydellisessä keinotodellisuudessa ja ministeriö ministerin johdolla ilmeisesti yhä edelleenkin. Siinä laitettiin kerralla liikenneverkko kuntoon, verot poistuivat ja rahaakin tuli yhteiskunnalle vaikka kuinka paljon.

Sama lienee jo jonkin aikaa keskustellussa sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistuksessa. Kymenlaaksoon suunnitellun keinotodellisuuden mukaan esimerkiksi Virolahdella kotihoidossa oleva henkilö ollessaan vaikkapa virtsatietulehduksen takia kykenemätön asumaan kotonaan kuljetetaan ensin Kotkaan lääkäriin, josta hänet hoitotoimien jälkeen viedään Kouvolaan muutamaksi päiväksi kuntoutumaan ja sieltä sitten kotiin Virolahdelle. Tässä säästyy muutama miljardi euroa!?

Reaalitodellisuudessa rahaa ei tosin säästy, vaan sitä siirtyy ulkomaalaisomistuksessa oleville terveyspalvelu- ja sairaankuljetusyrityksille.

Entäpä vaihtoehtoinen todellisuus ja todellisuus lähiseutumme taloudellisissa ja yhteiskuntarakenteen toiminnoissa? Haminan ohikulkutietä suunniteltaessa poliittinen yksimielisyys näki vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa häiritsevä liikenne poistui kaupungista ja matkailuliikenne tuli kaupunkiin tuoden merkittävästi rahaa kauppoihin. Samoihin aikoihin saman todellisuuden mukaan Haminaan tuli suuri huonekalukauppa, lääketehdas, tuulimyllytehdas ja kylpylähotelli pelikasinoineen tuoden mukanaan niitä tukevia yrityksiä työpaikkoineen. Siitä seurasi asuntorakentamista ja vähittäiskaupan lisääntymistä.

Kotkassa eletään vaihtoehtoisessa todellisuudessa, jossa Kantasatamaan rakennetaan suuri kirpputorikompleksi hotelleineen amerikkalaisten matkailijoiden ostosparatiisiksi. Samaan aikaan pyydetään uusia innovatiivisia ehdotuksia Kantasataman kehittämiseen. Mitähän kaikkia sinne mahtuukaan kaiken ennalta ”pientä viilausta” vailla olevan sovitun ja valtameriristeilylaivojen lisäksi!

Eräs vaihtoehtoinen totuutemme on se, että me pystymme pelastamaan maailman milloin milläkin tavalla. Samaan sarjaan kuulu vankka luulo (=usko) olemiseemme merkittävä urheilu-, tiede-, teollisuus-, kulttuuri- ja milloin mikäkin vaikuttajakansa/maa.

Oikea todellisuus on kuitenkin se, että me noin 5,5 miljoonan ihmisen väestönä pystymme samaan jonkun suuremman eurooppalaisen kaupungin tai ehkä kaupunginosan asukkaiden kanssa. Vaihtoehtoinen totuutemme kertoo nykyään, että me hyvinä ihmisinä voimme pelastaa köyhät, orvot, nälkäiset ja pakolaiset. Haminan kaupungin päättäjien kerrankin elettyä reaalitodellisuudessa  päättäen keskittyä omien ongelmien hoitamiseen tuli siitä haukut. Eipä silti, mikäli olisi tehty toisin, olisi sitten tullut siitäkin haukut.

Vaihtoehtoisia totuuksia ovat myös hintojen tarkistaminen, palvelun parantaminen, toiminnan tehostaminen ja monet muut vastaavat, jotka todellisina totuuksina ovat aivan muuta ja usein täysin tuohon vaihtoehtoiseen totuuteen päinvastaista toimintaa.

Absoluuttinen totuus on, että kuljemme kohti valoisampia aikoja päivän pidetessä kohti kesää.

Kepeää kevättä!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus