Haminan talousalueen uutislehti

Shukokai palkitsee ja opettaa

Haminan Shukokain karateka Eevi Suvijärvi palkittiin sunnuntaina TUL:n Kymenlaakson piirin viime vuoden parhaana naisurheilijana. Viikkoa aikaisemmin Lappeenrannassa pidetyissä SM-kisoissa Eevi taisteli kaksi SM-kultaa ja palkittiin kisojen parhaana naiskaratekana. Hän oli myös viikko sitten Haminassa palkittujen parhaiden urheilijoiden joukossa.

SM-kisoista mitalit eivät tulleet aivan yllätyksenä. 19-vuotias Eevi aloitti karatetreenit jo 8-vuotiaana ja on nyt shukokain nelinkertainen maailmanmestari. Seuraavaksi Eevin tähtäimessä on lokakuussa Tallinnassa pidettävät EM-kisat.

Viime kesän MM-kisoissa Saksassa Eevi voitti alle 21-vuotiaiden ottelut ja kultaa tuli myös naisten joukkueottelussa. Lisäksi alle 21-vuotiaiden katassa Eevi sijoittui 16 sarjan kilpailijasta hopealle.

– Joukkueottelun voitto oli Suomen naisille ensimmäinen ikinä. Siinä mielessä historiaa, Eevi sanoo.

Joukkueessa kilpailivat myös Eevin sisko Satu Suvijärvi, haminalainen Jenna Venäläinen sekä Kerli Hänninen Helsingistä.

Ensimmäiset maailmanmestaruudet tulivat 2014 Etelä-Afrikan Sun Cityn kisoista. Kultaa Eevi sai henkilökohtaisesta ottelusta ja katasta nuorten sarjassa.

– Lappeenrannan SM-kisa oli avoin kilpailu, jossa ei ollut painoluokkia ja finaaliin noustiin alkukarsintojen ja semifinaalin kautta.

– En treenaa pelkästään palkintojen takia, vaikka kilpailemisesta pidänkin. Tykkään lajista, koska sen tekniikassa pystyy kehittymään loputtomasti. Kisamatkoilla myös tutustuu ulkomaalaisiin lajin harrastajiin, joiden kanssa on aina mukava vaihtaa kuulumisia. Joka toinen vuosi eri puolilla maailmaa järjestettävissä MM-kisoissa kilpailijoita on muun muassa Yhdysvalloista ja Uudesta-Seelannista asti.

– Laji on tosi mielenkiintoinen ja sopii hyvin kaikenikäisille. Shukokai opettaa keskittymään ja kasvattaa ihmisenä. Perussääntöihin kuuluu kärsivällisyys, muiden kunnioitus, itsehillintä, yritteliäisyys ja luovuus.

– Vaikka vastassa olisi isompikokoinen ja ulottuvampi kilpailija tai olisi ottelun aikana tappioasemassa, ei saa antaa periksi. Kuten shukokai opettaa, ensin pitää oppia häviämään, että pystyy voittamaan.

– Karatessa saa ja pitää käyttää kroppaa monipuolisesti ja opit käyvät myös itsepuolustukseen. Lajiin pääsee tutustumaan Haminassa juuri alkaneen alkeiskurssin kautta, jolle pääsee vielä mukaan, vinkkaa Eevi.

Nyt edessä ovat leirit ja maajoukkuetreenit EM-kisoja varten.

– Maajoukkuetreenit ovat Suomenniemellä ja niitä vetävät maajoukkueen päävalmentaja sekä liiton päävalmentaja. Ennen Saksan kisoja maajoukkuetreenejä oli kahdeksan ja muita leirejä kolme tai neljä, eli varmaan samansuuntaista on luvassa, Eevi hahmottaa tulevan kesän ja alkusyksyn ohjelmaa.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli