Haminan talousalueen uutislehti

Valokuitu tuo vauhtia kylien tietoliikenteeseen

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet ovat pian mahdollisia myös Haminan kylissä. Ensimmäisenä liikkeellä ovat Kannusjärvi, Kitula ja Metsäkylä, jotka ovat saaneet hankkeensa tueksi Kouvolassa toimivan, vuonna 2010 valokuituverkkojen rakentamiseen keskittyvän Osuuskunta Kymijoen Kyläkuidun. Kymijoen Kyläkuidun verkko on jo Ruotilassa, josta sitä voidaan kuntaraja ylittämällä jatkaa Haminan puolelle.

Haminan kaupunginhallitus näytti kylien valokuituverkon rakentamiselle vihreää valoa. Ratkaiseva noin miljoonan euron hanke liikahtaa eteenpäin, kun ELY-keskus vahvistaa osallistumisensa hankkeeseen.

– Kylissä ollaan innostuneita hankkeesta. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat merkittävä valtti maaseudun elinvoiman kehittämiselle, uskoo yrittäjä Juha Toikka Kannusjärveltä.

Toikan yritys Kodin Kukat Oy on ensimmäisten joukossa odottamassa uusia yhteyksiä.

– Nykytekniikka ei vain riitä. Operaattori tarjoaa meille 24 megan ADSL-yhteyttä, mutta todellisuudessa täällä joudutaan tyytymään viiteen – kuuteen megaan. Valokuitu takaa jokaiselle 100 megan yhteydet, joiden nopeus on kymmenkertaistettavissa, sanoo Toikka.

Kannusjärvellä kylätoimikunta on ottanut hankkeen omakseen, samoin Kitulassa ja Metsäkylässä.

– Tulevaisuuden tietoliikenneyhteyksien arvo ymmärretään Haminan kaupungin johdossa ja myös kylissä. Kylien yritystoiminnalle tasokkaat yhteydet ovat menestymisen perusedellytys, mutta huomispäivänä elämä siirtyy yhä enemmän tietoliikenneyhteyksien päälle. Esimerkiksi maatiloilla asiat pyörivät jo nyt tietoliikenneyhteyksien varassa.

– Kylissämme on parinkymmenen yrityksen lisäksi lähes 400 vakituista taloutta sekä vielä enemmän vapaa-ajan asuntoja. Alustavissa arvioissa tietoliikennepurkki tulee kiinteistön seinään noin 2 000 euron kustannuksilla.

Lopullisiin kustannuksiin vaikuttaa keskeisesti se, miten paljon kylistä löytyy liittyjiä rakennettavaan valokuituverkkoon. Alustavasti on laskettu päästävän noin 300 liittyjän määrään.

0,99 miljoonan euron kustannuksista tukikelpoisten kustannusten määrä on 780 000 euroa, josta kaupunki on lupautunut ottamaan 10 %:n eli 78 000 euron osuuden vastatakseen sekä antaisi rakentamiseen 510 000 euron lainan.

Osuuskunta Kymijoen Kyläkuitu on tulevaisuuteen suuntaava, jäsentensä omistama, voittoa tavoittelematon. Osuuskunta on valmis rakentamaan muitakin Haminan maaseutualueita. Kouvolassa osuuskunnalla on 2 052 jäsentä.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös