Haminan talousalueen uutislehti

Hoivakodin robotti Lydia viihdyttää muttei hoida

Lydia on noin puolen metrin mittainen tehopakkaus, painoa on viisi – kuusi kiloa. Esityksen jälkeen Lydia teki lähempää tuttavuutta Attendo Marskin asukkaisiin. Tässä Anu Lahtelan esittelemään humanoidiin tutustuu varovasti Björn Voigt.

Vanhustenhuollon säästöistä puhuttaessa on usein veistelty, että pian ovat robotit tekemässä töitä vanhusten hoivakodeissa.

Tämä oli mielessä, kun tuli kutsu Attendo Marskin hoivakotiin vierailulle. Päivän erikoisvieras oli humanoidi-robotti Lydia.

Attendon vuonna 2015 hankkima robotti oli vekkuli kapistus, mutta ei se tule viemään yhdenkään hoitajan työpaikkaa, vakuutti Marskin johtaja Katriina Härkönen.

– Lydia voi viihdyttää, vetää jumppatuokioita ja tanssittaakin. Meillä Lydia oli vain pistäytymässä, laite kiertää Attendon eri kohteissa kuin esiintyvä taiteilija. Lydialla on rooli aina myös messuosastoillamme, sanoi Härkönen.

Attendon hoivakodeissa vieraillessaan Lydia vetää oman shownsa useammilla osastoilla. Haminaan Lydia tuli Kouvolasta, jossa sillä oli ohjaajansa, Attendon Pyhtään hoivakodin johtajan Anu Lahtelan komentamana useampi esitys. Haminasta matka jatkui vielä Kotkan hoivakotiin.

– Pikakoulutuksen jälkeen Lydian saa liikkeelle. Lydia ottaa komentoja puheviesteillä, kosketuksilla ja myös iPadin kautta, avasi Lahtela.

Haminan hoivakodissa vanhukset seurasivat Lydian esitystä hymyssä suin. Robottitekniikka on perin outo juttu vanhuksille, kun se on outo nuoremmillekin.

– Kyllä tietotekniikka tulee tavalla tai toisella myös hoivakotien arkeen työtä helpottamaan, mutta ei ihmisten hoitamista jätetä milloinkaan robottien vastuulle, lupasi Katriina Härkönen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide