Haminan talousalueen uutislehti

Mopoautot teitten turvallisuusriski

Keskustelu mopoautojen liikenneturvallisuudesta nousi otsikoihin pari viikkoa sitten, kun mopoautolla liikkuneet kaksi nuorta menehtyivät nokkakolarissa Sastamalassa. Kolarin aiheutti itsetuhoisin ajatuksin nuorten autoon törmännyt vastaantullut humalainen kuljettaja.

Keskustelu liikenneturvallisuuden parantamisesta on aina paikallaan. Nuoret eivät olisi ehkä pelastuneet, vaikka heillä olisi ollut alla oikea henkilöauto. Raskaalla pakettiautolla jyränneen tappajan voima olisi murskannut isonkin henkilöauton matkustajineen.

Kiistaton totuus on, että mopoauto on turvarakenteiltaan selkeästi autoja heikompi. Turvallisempi vaihtoehto olisi, jos nuorten ajo-oikeuden ikärajaa laskettaisiin, jolloin he pääsisivät liikenteeseen oikeilla autoilla. Silloin alaikäisen henkilöautoihin tulisi asentaa rajoitussarja, jolla voidaan rajoittaa auton nopeus 45 km/h tasolle. Rajoitussarjan asentamisen tulisi olla pakollinen alle 18-vuotiaiden autoissa. Kun ajokortti-ikä 18 täyttyy, rajoitussarja voitaisiin poistaa.

Asennettavan rajoitussarjan muutaman satasen hinta ei olisi este turvallisemman auton hankkimiselle, sillä uusien mopoautojen ja pienten henkilöautojen hinnat ovat samalla tasolla.

On vaivattomampiakin tapoja poistaa ongelma. Ajokortti-iän laskeminen esimerkiksi 16 vuoteen poistaisi mopoautot teiltämme, mutta mopoautot voitaisiin turvallisuusriskinä myös kieltää kokonaan. Tehokkaan liikennevalistuksen keinojakaan ei ole vielä käytetty.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus