Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Martoilta arvokasta oppia piirakantekoon

Martat kävivät leipomassa karjalanpiirakoita seitsemäsluokkalaisten kanssa Vehkalahden koulussa. Eri yhdistyksistä eri päivinä. Neuvoton-Salmin Marttojen Marjatta Korjus oli piirakkatalkoissa jo viime vuonna. Pirjo Hämäläinen oli ensimmäistä kertaa neuvomassa oppilaita. Molemmat viihtyivät hyvin ja lupasivat tulla ensi vuonna uudelleen.

Piirakkatalkoiden ”äiti” on kotitalouden lehtori Ira Taskinen, joka sanoi, että iso porukka on jo kaulittu piirakanpaistajiksi.

– Tämä oli jo kolmas vuosi, kun kaikki koulun seiskaluokkalaiset oppivat karjalanpiirakoiden tekemisen niksit.

Koska koulun ei pidä olla suljettu paikka, Ira Taskinen oli lähtenyt miettimään yhteistyökuvioita ja keksinyt yhteistyön Marttojen kanssa.

– Sen lisäksi, että paistetaan piirakoita, opitaan myös olemaan eri-ikäisten ihmisten kanssa ja opitaan ottamaan vieraat vastaan niin, että he tuntevat olonsa tervetulleeksi, Ira Taskinen sanoi.

– Martat myös palkitsevat piirakkapulikalla ja pienellä rahasummalla lukuvuoden päättäjäisissä oppilaan, joka erityisesti syttyi karjalanpiirakoiden teosta. Viime keväänä stipendi tuli Neuvoton-Salmin Martat ry:ltä.

Ira Taskinen oli keittänyt riisipuuron jo edellisenä päivänä, koska puuron pitää olla kylmää, eikä kahdessa tunnissa kaikkea ehdi.

Töitä tehtiin pareittain. Aaron Pihkanen teki taikinan ja pyöritteli sen tangoksi. Samaan aikaan Tatu Eerola laittoi uunin päälle ja levitti uunipellille ruisjauhoja. Piirakat paistettiin 300 asteessa ja siinä lämpötilassa leivinpaperi saattaisi syttyä tuleen.

Aaron ja Tatu sanoivat, että tykkäävät karjanpiirakoista, mutta kumpikaan ei ollut aikaisemmin piirakoita tehnyt. Aaron kyllä sanoi, että varmaan tämän jälkeen tekee niitä kotonakin.

Vaikein vaihe oli kauliminen ja piirakan rypyttäminen, mutta hyvin pojat selviytyivät ja olivat vielä nopeitakin. Kun piirakat otettiin uunista, ne voideltiin kuumalla vesi-rasvaseoksella.

Parituntinen piirakoiden teko poiki Marjatta Korjukselle ja Pirjo Hämäläiselle idean, että piirakoita voisi paistaa Martoissakin porukalla isomman satsin.

– Kokoonnumme kuitenkin joka toinen maanantai, Marjatta Korjus sanoi.

– Ehkä syksyllä olisi hyvää aikaa piirakoille, Pirjo Hämäläinen mietti.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli