Haminan talousalueen uutislehti

Yhdistys monikkoperheille

Arkea sävyttää usein riittämättömyyden tunne. Sen kanssa oppii kyllä elämään ja olemaan armollinen itselle. Kun lapset on saaneet ruokaa, kuivaa ylle ja suht puhtaat vaatteet, niin asiat ovat jo aika hyvin, pienten kaksosten äiti Jaana Virtanen kiteyttää monikkoperheiden arkea. – Kaakon Monikkoperheet kokoontuvat säännöllisesti Neuvottoman päiväkodilla.

– Monesti saa sivullisilta kuulla, että ai teillä on kaksoset? No, siinähän sitä menee kaksi samalla kuin yksikin, Juuli Vistala hymähtää.

– Kaksi menee samalla kuin yksi ainoastaan, jos on kyse pullasta.

Monikkoarki vaatii vanhemmuudelta enemmän kuin perheissä, joissa lapset syntyvät yksi kerrallaan.

Hoitamisessa on enemmän työtä, ja varsinkin vauvavaiheessa lasten tarpeiden rytmittyminen voi olla hyvinkin haastavaa jaksamisen ja muun perhe-elämän kannalta.

– Vain toisen monikkoperheen vanhempi voi tietää, mitä arki käytännössä on, toteaa Juulin aviomies Kari Vistala.

Vistalat käyvät säännöllisesti Neuvottoman päiväkodissa, jossa on jo vuosien ajan kokoontunut monikkoperheiden vertaistukiryhmä. Tammikuussa perustettiin myös yhdistys, Kaakon Monikkoperheet ry.

– Toimialueenamme on koko Kymenlaakso. Olemme Suomen Monikkoperheet ry -kattojärjestön jäsenyhdistys, kertoo tuoreen yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Uusitalo.

Tarvetta yhdistystoiminnalle on, sillä Kymenlaaksoon on lähivuosien aikana syntynyt ennätyksellinen määrä kaksosia.

– Vertaistukiryhmiä on tavoitteena saada eri puolille Kymenlaaksoa. Vertaistoiminnan lisäksi edistämme muutenkin monikkoperheiden asiaa, teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa ja järjestämme tapahtumia.

Uusitalo rohkaisee perheitä tulemaan mukaan.

– Mukaan kannattaa tulla jo odotusvaiheessa. Vertaistapaamisiin on tervetullut koko perhe, sisarukset ja isovanhemmat.

Yhdistyksen tiedonjakokanavana toimii facebook-ryhmä Kaakon monikkoperheet ry, sekä jo kauemman aikaa toiminut vertaistukiryhmä Kymenlaakson monikkoperheet.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli