Haminan talousalueen uutislehti

Tuplasataset Teinisirkuksen malliin

Haminen Teinisirkus järjestää Suomi ja Claes Cedercreutz 100 v -juhlanäytöksen Haminan liikuntahallissa 1.4.2017 klo 13 ja 16.

– Erityisesti meitä ilahduttaa paikalle saapuvien ensimmäisten sirkuslaisten joukko. Heistä kaikkein pisimmän matkan takaa saapuu se ihka ensimmäinen teinisirkuslainen eli Kettil Cedercreutz. Myös Claesin tyttäret perheineen saapunevat juhlanäytökseen paikalle, paljastaa Haminan Teinisirkuksen toiminnanohjaaja Katri Kotasaari.

Haminan Teinisirkus on Suomen ensimmäinen nuorisosirkus, joka perustettiin vuonna 1973. Sirkuksen vahva perustajahahmo oli ylilääkäri Claes Cedercreutz, jonka syntymän 100-vuotisjuhlaa vietetään juhlanäytöksen merkeissä.

– Sirkuksessa on tällä hetkellä noin 160 harrastajaa. Teinisirkus antaa taiteen perusopetusta ja tekee mittavaa taide-, kulttuuri-, kasvatus- ja nuorisotyötä, kertoo Kotasaari.

Sirkus tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille turvallisen, erilaisen ja innostavan ympäristön vapaa-ajan viettoon sekä mielekästä yhteistä tekemistä liikunnallisen, kehonhallintaa ja koordinaatiokykyä sekä sosiaalisia taitoja kehittävän harrastuksen parissa.

Sirkuspedagogiikka on erinomainen nuorisotyön työkalu. Samaan aikaan kun nuoret tekevät sirkusta, kasvavat he sisäisinä yrittäjinä, oppivat ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan ja elämästään, oppivat sitoutumaan ja huolehtimaan toisistaan ja oppivat olemaan luottamuksen arvoisia. Sirkus ympäristönä kasvattaa terveitä, hyvän itsetunnon omaavia nuoria.

– Sirkuksemme suojissa harjoittelee viikottain 10 eri ikäistä ja -tasoista ryhmää: 2-4-vuotiaat ja 5-6-vuotiaat, kuusi ryhmää 7-16-vuotiaille, yksipyöräisten ryhmä ja onpa vielä ryhmä aikuisillekin.

– Alle 7-vuotiaat käyvät harjoituksissa yhdessä aikuisen kanssa, joka voi olla vanhempi, kummi, isovanhempi tai joku muu turvallinen aikuinen. Se on hyvä tapa yhdistää sukupolvia ja kasvattaa aikuisia tukemaan lapsiansa heidän toivottavasti pitkään kestävän harrastuksen parissa.

Opettajat viikkoharjoituksissa ovat itse aiemmin olleet harrastajia ja nyt he opettavat nuorempiaan. Kursseilla käytetään ammattiopettajia.

Teinisirkus esiintyy eri kokoisilla kokoonpanoilla ympäri vuoden erilaisissa tapahtumissa, tuottaa täyspitkiä sirkusesityksiä ja tapahtumia sekä liputtaa suomalaisen sirkustaiteen puolesta! Teinisirkuksen toiminta ja näytökset rikastuttavat Haminan ja koko maakunnan tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa.

– Tuotamme palveluja kouluille, päiväkodeille, esikouluille ja  työyhteisöille.

Sirkuksen toimintaa pidetään yllä avustuksin ja talkootyöstä kertyvien varojen turvin. Tuloja kertyy näytöksistä, keikoilta, buffetista, elokuvateatterin kioskista, työpajoista ja välinekokeiluista.

– Sirkuksemme motto on edelleen sen perustajan Claes Cedercreutzin lausahdus: Parempi heilua nuoralla kuin roikkua kadunkulmassa.

Tuplasataset ensi lauantaina

Sirkuksessa vietätään tänä vuonna tuplasatasia. Satavuotiaan Suomen lisäksi juhlistamme sirkuksen perustajan Claes Cedercreutzin sadatta syntymäpäivää.

– Osoitamme kunnioitustamme ja kiitollisuuttamme, kuinkas muuten, kuin sirkusnäytöksellä!

Juhlanäytös pidetään Haminan liikuntahallissa lauantaina 1.4. klo 13 ja 16. Mukana näytöstä tekemässä on vuosien luotettava yhteistyökumppani AK Sound, projisoinnista vastaa Juha Lampikari.

Lipunmyynti ja kahvio avautuvat tuntia ennen esitysten alkua eli klo 12 ja 15. Katsojien toivotaankin saapuvan ajoissa paikalle tapaamaan toisiaan, nauttimaan kupponen kahvia ja varaamaan paikkansa katsomossa. ν

Teinisirkuksen tie vie kohti Eurooppaa

Haminan Teinisirkus vie omalla tavallaan Haminaa ja Suomea maailman kartalle ja on matkalla yhteiseen Eurooppaan. Takana on jo kolme Erasmus+ koulutusta (Portugal, Kreikka, Latvia) ja yksi seminaari (Norja) sekä yksi isännöity Erasmus+ training course Haminassa.

– Sirkuksemme toiminta herattää kiinnostusta ja uusia projekteja valmistellaan koko ajan. Juuri nyt työn alla on ensimmäinen kansainvälinen nuorisovaihto neljän maan kesken, kertoo Teinisirkuksen toiminnanohjaaja Katri Kotasaari.

– Olemme ylpeitä voidessamme jakaa mainion toimintamallimme muiden nuorten sekä heidän kanssaan työskentelevien aikuisten kanssa.

Teinisirkus on myös kutsuttu syksyllä 2017 Egyptissä järjestettävään The 1st Egypt International Able Culture Biennale, Culture got talent maailmanlaajuiseen tapahtumaan esiintymään ja pitämään työpajoja.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös