Haminan talousalueen uutislehti

Vaaliteemat harvassa

Kuntavaaleihin ei ainakaan Haminassa ole löytynyt erottuvia teemoja, joista olisi syntynyt keskustelua eri puolueiden välillä. Esiinnousseet asiat ovat olleet pääasiassa sellaisia, joista kaikki puolueet ovat olleet suurinpiirtein samanmielisiä.

Ennen vaalikamppailun varsinaista alkamista näytti siltä, että pinnan alla kuohui jo valmiiksi. Haminan kaupungille oli tarjottu sijoitettavaksi turvapaikkaoikeuden jo saaneita lapsia. Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen esitti tarjouksen hyväksymistä, sillä valtio olisi maksanut valtaosan lasten kotouttamisesta koituvista kuluista.

Kaupunginhallitus haistoi tilanteen poliittisesti ihan oikein: lapsipakolaisia ei otettukaan vastaan – vielä. Jos päätös olisi ollut toinen, Haminassa vaalikamppailun pelinappuloina olisi ollut joukko turvapaikkaoikeuden saaneita lapsia. Kuntavaalikamppailusta olisi tullut yhden asian ympärillä nahistelua. Miten sellainen kamppailu olisi vaikuttanut vaalitulokseen, jää nyt arvoitukseksi.

Myös sote yritti tulla Haminan kuntavaaliin, kun Haminan terveysaseman tulevaisuudesta esitettiin harhaanjohtavaa tietoa. Kaupungin terveysjohtaja esikuntineen leikkasi siivet huhuilta vakuuttamalla, että terveyskeskus jatkaa Haminassa yhtä tasokkaana kuin tähänkin saakka.

Jotta meidän jokaisen olisi helpompi hyväksyä tämän vaalin tulos, olisi tärkeää, että mahdollisimman moni käyttäisi kansalaisoikeuttaan. Kun äänestysprosentti nousee yli 60:n, demokratian voi sanoa toimivan välttävästi. Jos prosentti jää lähelle 50:ttä, demokratian toimivuudesta on enää turha puhua.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide