Haminan talousalueen uutislehti

Lavin ja Husun materiaalit musiikkiarkiston hoteisiin

Veikko Lavin jäämistössä on tallennettuna mm. hänen käymä laaja kirjeenvaihto levy-yhtiöiden, keikkajärjestäjien ja muusikkoystävien kanssa. Tapio Rautavaran lähettämää kirjettä Pertti Husulle esittelee musiikkiarkisto JAPAn Juha Henriksson.

Veikko Lavin perheen jo vuosia sitten Haminan kirjastolle luovuttama arkistomateriaali on nyt kokonaisuudessaan tutkijoiden käsissä. Haminan kirjasto luovutti taiteilijan laajan materiaalin Musiikkiarkisto JAPA:lle, joka tunnettiin aiemmin nimellä Suomen Jazz ja Poparkisto.

Lavin materiaalien yhteydessä taitelija Pertti Husu lahjoitti JAPA:lle omat arkistonsa.

– JAPAlle luovuttamaamme materiaaliin kuuluu mm. Lavin perheen ja Pertti Husun tekemät leikekansiot, käsikirjoituksia, laulujen sanat pahvikorteilla, joita Veikko Lavi käytti esiintyessään. Musiikkiarkisto pystyy säilyttämään ja luetteloimaan haurastuvaa materiaalia oikeaoppisesti, näin koko materiaali pääsee laajemmin tutkijoiden käyttöön, sanoi kirjastonhoitaja Leena Sareskorpi Haminan kirjastosta.

JAPAn toimitusjohtaja Juha Henriksson oli innoissaan kaikesta materiaalista.

– Mukana on runsaasti esimerkiksi Lavin kirjeenvaihtoa ja sopimuksia vuosikymmenien takaa. Arkistomme on keskittynyt juuri ammattimaisen materiaalin keräämiseen ja hyödyntämiseen tutkimustyössä, sanoi Henriksson.

– Musiikin tutkijoille Lavin jättämä materiaali on ilman muuta aarre, aivan ainutlaatuista ja autenttista tavaraa!

Pertti Husu täydensi omalla arkistomateriaalillaan Henrikssonille luovutetun kuorman painoarvoa. Husulla on esimerkiksi kymmenittäin itse käsinkirjoittamiaan nuotteja Lavin sävelmistä.

– Vepa ei musiikin teoriasta paljoa ymmärtänyt. Kun hän sai mieluisan sävelen ja sanat soimaan korvissaan, hän lauloi sen C-kasetille. Minä kirjoitin ja tarvittaessa myös alustavasti sovitin sävelmän nuottiviivastolle, valisti Husu.

– Muutamat käsinkirjoittamani jutut menivät lopulta ihan sellaisenaan myös levylle. Levyfirmoissa niitä tietenkin sovitettiin orkestereille ennen levytystä.

Lavin kenties koskettavin sävellys ja sanoitus tunnetaan nimellä Evakon laulu. Aihion laulun sanoi Lavi sai pitkällä keikkamatkalla juuri Husulta, joka toimi Lavin säestäjänä vuodesta 1973 lähtien.

– Tulimme keikalta Oulusta ja oli aikaa rupatella. Kerroin Vepalle omat sota-ajan muistoni ja näistä tarinoista syntyi Evakon laulu.

Ensimmäisenä Evakon laulun esitti Porissa Veikko Tuomi. Menestyslevyn siitä teki kuitenkin Anneli Saaristo.

– Itse levytystilanne studiossa oli dramaattinen, sillä laulun sanoma herkisti Annelin ja hänen oli itkultaan vaikea esittää laulua, kertoi Husu.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli