Haminan talousalueen uutislehti

Vahvat naiset vallankahvaan

Vahvat naisehdokkaat valtasivat äänitilaston kärkipaikat Haminan kuntavaaleissa. Demarien Titta Erkkilä sai 499 ääntä, kun tilaston kakkonen, Vihreitten Katja Andrejev sai 462 ääntä. Kolmannen sijan nappasi Kokoomuksen Elina Inkeroinen 395 äänellään.

Haminan kaupunginvaltuusto uudistui melkoisesti vaalien tuloksena, sillä valituista valtuutetuista 40 % eli 17 valtuutettua on uusia. Vaalit myös muokkasivat melkoisesti valtuuston voimasuhteita, kun vaalivoittajat Sosialidemokraatit ja Vihreät vahvistivat asemiaan.

Haminan ongelma oli jälleen vaatimaton innostus vaaleja kohtaan, sillä vain 56 % haminalaisista täysi-ikäisistä kävi äänestämässä.

Suurin voittaja sosialidemokraatit lisäsi äänimääräänsä 3,4 %. Tulos riitti kahteen lisäpaikkaan ja 12 valtuutetullaan Sosialidemokraatit nousi Haminan kaupunginvaltuuston suurimmaksi ryhmäksi.

Toinen menestyjä oli Vihreät, joka kasvatti äänimääräänsä 4,9 %. Tuloksena kolme lisäpaikkaa ja seuraavassa valtuustossa istuu viisi Vihreitten valtuutettua. Puolueen menestys myötäili Vihreitten valtakunnallista menestystrendiä.

Voittajiin Haminassa lukeutui myös Perussuomalaiset. Äänimäärä kasvoi 250:llä ja valtuutettujen määrä nousi seitsemään.

Vaalien suuri häviäjä Haminassa oli Kokoomus, joka menetti kolme valtuustopaikkaa. Äänimäärässä pudotusta oli 5,1 %.

Keskustalle vaalitappio merkitsi yhden valtuustopaikan menetystä. Puolueen ykkösnimeksi nousi erityisopettaja Vesa Koskiaho, jolla on nyt alkamassa toinen valtuustokausi. Koskiahon äänimäärä 219 oli puolueen suurin.

Uusina valtuustoon nousevista kovimman äänimäärän 306 sai perussuomalaisten lääkäri Ari Rinne. Ensikertalaisista kakkoseksi nousi majuri Tomi Tuomisalo maavoimien helikopterilentueesta Utista. Ääniä tuli 156.

Komealla äänimäärällä 187 valtuustoon nousi myös demarien ravintolaekspertti Markku Porkka. Listan suurin yllättäjä taisi olla kuitenkin 18-vuotias Vili-Valtteri Virtanen, joka loikkasi ensiyrittämällään 97 äänellä valtuustoon!

Valtuuston joutui jättämään perussuomalaisten Hannu Järvinen, kun 68 ääntä ei riittänyt kuin varamiespaikkaan. Nykyvaltuutetuista lähtökellot soivat täpärästi myös Santtu Pärssiselle sekä demarien Anne Kurville, Matti Porkalle ja Jarmo Rissaselle, joka puolueensa vaalipäällikkönä junaili Vasemmiston Jorma Kasarin demareitten listalle. Kasari selvitti vaalit kunnialla, Rissanen taas jäi rannalle.

Miehikkälä pysyy Keskustalla

Miehikkälässä kuntavaalit ei tarjonnut yllätyksiä. Keskusta jatkaa 15 valtuutetullaan hallintaa, kun muille puolueille liikeni vain kuusi valtuustopaikkaa.

Virolahdella Keskustan ote vallankahvasta hiukan järkkyi. Puolue menetti yksinkertaisen enemmistönsä valtuustossa hävittyään kaksi paikkaa.

10 valtuutetullaan Keskusta on silti selkeästi suurin ryhmä kunnanvaltuustossa, mutta muut ryhmät pääsevät jo haastamaan Keskustan saatuaan yhteenlaskien 11 valtuustopaikkaa.

Kun Keskusta oli Virolahdella vaalien suuri häviäjä, Perussuomalaiset oli taas voittaja. Puolueella on seuraavassa valtuustossa kolme paikkaa, kun tähän saakka niitä on ollut vain yksi.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli