Haminan talousalueen uutislehti

Validialta askelmerkit itsenäiseen elämään

Itsenäisen arjen taidot ovat yksi osa TELMA-opintoja. Juho ja Jukka pyykkihuollossa.

–  Hei, orava!

Aamun lehdenluku keskeytyy hetkeksi, oravan tasapainottelua heiluvalla lintulaudalla ei voi kuin ihailla.

Lehteä on lukemassa ja kiinnostavista uutisista keskustelemassa Validian TELMA-opiskelijat. Validian ammattioppilaitoksen Haminan toimipiste on vuokralaisena paritalossa Jamilahden kansanopiston pihapiirissä. Kansanopiston päärakennuksessa toimii autismikirjon opiskelijoille tarkoitettu linja, joka puolestaan on opiston omaa toimintaa.

– TELMA tarkoittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta. Opetellaan arjessa selviytymistä, sosiaalisia taitoja, ylläpidetään koulutaitoja ja tutustutaan työelämään, kuvaa opettaja Leila Eronen.

Leila oli pitkään Jamilahden kansanopistossa lähes 20 vuotta toimineen, vuonna 2014 loppuneen erityislinjan opettajana. Paluu tutulle tontille on tuntunut hyvältä.

– Validialla oli aiemmin toimintaa Kotkassa, mutta tilat eivät olleet parhaat mahdolliset opetukseen. Täällä meillä on kodinomaiset tilat luonnon keskellä, ja silti hyvien yhteyksien päässä.

– Kauppa ja keskustan palvelut ovat lähellä, pääsemme oppilaiden kanssa helposti harjoittelemaan asioimista ja toimimista erilaisissa ympäristöissä. Luonto on lähellä, on rantaa ja metsää. Pihalla vierailee oravien lisäksi mm. metsäkauriita.

Haminalainen Jukka Pousi on ollut Validian opiskelijana kaksi vuotta. Nuoren miehen suunnitelmissa siintävät jo ammatilliset jatko-opinnot.

– Metsäala on minun juttu, hän kertoo.

Jukan tavoitteena on hakeutua alan koulutusta antavaan erityisammattiopistoon. Kokemusta metsä- ja maatalousalan töistä on, sen voi todeta mm. Jukan omalta ZETORI MIES Youtube-kanavalta.

TELMA-ryhmässä on yhdeksän oppilasta, kaikki tulevat eteläisestä Kymenlaaksosta. Ryhmässä ollaan yleensä yhdestä kolmeen vuotta.

– On hyvä, että opiskelijat viipyvät linjalla pidempään, ensimmäinen vuosi menee usein uuteen ympäristöön sopeutumisessa. Kasvu aikuisuuteen vaatii aikaa, toteaa Leila.

TELMA-opintojen jälkeen opiskelijat siirtyvät usein joko tuettuun työtoimintaan tai ammatillisiin opintoihin, mikä tarkoittaa käytännössä muuttoa, sillä ammattiin johtavaa erityisopetusta ei Kaakkois-Suomesta juurikaan löydy.

Opettaja Leila Erosen työkavereina toimivat Minna Häkämies ohjaajana ja Jenni Metsänen avustajana.

– Työ on erittäin palkitsevaa, opiskelijat ovat kaikki innostuneita oppimaan uutta, Minna luonnehtii.

– Työ on myös vaihtelevaa, yhtään täysin samanlaista päivää ei ole, lisää Jenni.

Vuodenvaihteessa opetustrio ja opiskelijat joutuvat opettelemaan oppilaitoksen uuden nimen, kun Validian ja Bovalliuksen erityisammattiopistot yhdistyvät ja uudeksi nimeksi tulee ammattiopisto Spesia.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli