Haminan talousalueen uutislehti

Kehonkoostumusmittaukset käyntiin lahjalaitteella

Rouvasväen yhdistyksen väki ja zontat lahjalaitteen äärellä. Kuvassa oikealla zontien puheenjohtaja Lea Laakso.

Haminan Rouvasväen yhdistys ja Haminan Zonta-kerho ry ovat lahjoittaneet varat Haminan kaupungin terveys­kioskille kehonkoostumuksen mittaamiseen tarkoitetun InBody-laitteen hankintaan. Haminan terveyspalveluiden päällikkö Asta Saario sanoi lahjoitustilaisuudessa, että uusi laite todella tulee tarpeeseen.

– Olemme neuvontatilaisuuksissamme käyttäneet lainalaitetta, mutta aikataulujen kanssa on useimmiten ollut ongelmia. Nyt ongelmat poistuvat, kiitteli Saario.

InBody -laite visualisoi kehon koostumuksen ja kehon sisäiset muutokset. Pelkkä painon mittaus ei kerro luotettavasti henkilön ravitsemustilasta tai kunnosta.

Työterveydessä, terveydenhuollossa, kuntoutuksessa ja tutkimuskäytössä korostuu todellisten muutosten näkeminen erityisesti henkilön lihasmassassa, rasvaprosentissa ja viskeraalirasvassa. Tähän kehitetty laite antaa kehon tilasta monipuolisen raportin, joka on oivallinen vertauspohja seuraavaan mittaukseen.

– Tällä laitteelle pystymme edistämään haminalaisten terveyttä varsin monipuolisesti, arvioi Saario.

Terveysaseman osastonhoitaja Seija Nousiainen sanoi, että InBody -laitetta hyödynnetään lukuisten erityyppisten asiakkaiden ter­vey­den­­edis­tä­mi­ses­sä.

– Riskipotilaiden ja diabeetikkojen mittausten lisäksi laitteesta saavat hyödyn työttömät terveystarkastuksissaan. Laite soveltuu hienosti myös liikuntaneuvontaan, sanoi Nousiainen.

– Mittaukset laitteella aloitetaan toukokuussa. Siihen mennessä olemme monipuolisesti perehtyneet sen käyttöön. Mittaukset aloitetaan riskiryhmäläisistä, eli painonhallinta asiakkaista ja diabeetikoista, joilla on diabeteshoitajan tai diabeteslääkärin lähete mittaukseen. Mittaukset tehdään vain ajanvarauksella. Alle 18-vuotiaille mittauksia ei tehdä, sanoivat Terveyskioskin terveydenhoitajat Kati Kaartinen ja Hanna Hotakainen.

Haminan Rouvasväen yhdistys on 130-vuotiaana Haminan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut yhdistys.

– Yhdistys perustettiin aikanaan 1886 huolehtimaan vähävaraisista perheistä. Sitä teemme edelleen, kun joka vuosi lahjoitamme jonkin summan joulurahana kaupungin sosiaalitoimen ja seurakunnan kautta vähävaraisille, kertoi Lena Kart Rouvasväen puolesta.

– Osallistumalla tämän laitteen hankintaan haluamme edistää vähävaraisten ja työttömien hyvinvointia.

Haminan Zonta-kerho perustettiin vuonna 1959. Kerhoon kuuluu tällä hetkellä 27 jäsentä. Kerho kuuluu lähes 100 vuotta sitten perustettu kansainväliseen palvelujärjestöön Zonta Internationaliin.

– Toimintamme tavoite on naisten ja tyttöjen aseman parantaminen. Teemme yhteistyötä YK:n järjestöjen kanssa tukemalla projekteja, jotka kuuluvat toimintamme periaatteisiin, sanoi Haminan Zonta-kerhon puheenjohtaja Lea Laakso.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli