Haminassa on tapahtunut paljon asioita 10 vuoden aikana, niin hyviä kuin huonojakin. Ennustamatta ja pyytämättä. Pyysimme kaupunginjohtaja Hannu Muhosta luotaaman mennyttä 10-vuotiskautta.
– Negatiivisista asioista kärkeen nousee Summan paperitehtaan lakkauttaminen 2008. Sillä oli valtava merkitys koko talousalueelle ja erityisesti Haminan kaupungille. Kuntaliitoksen jälkeen reilaan saatu talous ajautui jälleen alijäämäiseksi, muistelee Muhonen.
– Suuret veturikaupungit ovat menestyneet hyvin, mutta pienet maaseutukaupungit ovat lähes kaikkialla jonkintasoisisssa ongelmissa.
Hyviä asioita on selvästi mukavampi muistella ja onneksi niitä riittää. Muhonen nostaa kärkeen Haminaan tulevan meriväylän oikaisun valmistumisen. E18-valtatien valmistumisen hyötyjä ja nopeita yhteyksiä ei Muhosen mukaan vielä ole kyetty hyödyntämään läheskään täydessä mitassa.
– Satamafuusio Kotkan kanssa on ollut suuri menestys. Satamayhtiön talous on kunnossa ja yhtiö on kyennyt kuivattamaan 50 miljoonalla eurolla lainakantaansakin.
– Fuusion kautta satamayhtiö pystyy hyödyntämään suuruuden edut, leveillä hartioilla on helpompi operoida ja tuottavuutta onkin kyetty nostamaan, arvioi Muhonen.
Jollei Haminaa tunneta satamakaupunkina, Hamina tunnetaan vahvana varuskuntakaupunkina. Vaikka Rannikkopatteristo lähtikin Haminasta, varuskunnan toiminnot ovat laajentuneet.
– Maasotakoulun alaisuuteen siirretyn Reserviupseerikoulun asema on vahva. Maavoimien tutkimuskeskuksen sijoittuminen Haminan tuo tänne työpaikkoja, samoin Puolustushallinnon rakennuslaitos.
– Myös varusmiesten määrä on vahvassa nousussa Haminassa, se näkyy katukuvassakin.
Kaupan alan investoinnit ovat Haminassa olleet suhteellisen vähäisiä. On poikkeuksiakin:
– Disas Fish on hyvä esimerkki siitä, että kun oikealla tavalla erikoistuu, voi menestyä huonompinakin aikoina.
Haminan kaupungin investoinnit ovat keskittyneet 10 vuoden aikana kouluihin, vanhustyöhön ja päivähoitoon.
– Laadullisesti olemme olleet kilpailukykyisiä muiden kanssa ja hyvin ajan tasalla. Velka, jota olemme joutuneet ottamaan, on otettu investointeihin.
Seuraava 10-vuotisjakso tuo haminalaistenkin eteen vuosisadan suurimman mullistuksen, kun sotepalvelut siirtyvät maakunnalle ja terveydenhoitoon tulee valinnanvapaus.
– Jatkossa opetus nousee keskeiseksi palveluksi, joka jää kaupungin järjestettäväksi. Entisillä toimintamalleilla ei enää pärjätä, arvioi Muhonen.
– Myös elinkeinopolitiikkaa on terävöitettävä. Kaupungin on luotava yritystoiminnalle edellytyksiä, sillä yrityksiin työpaikat syntyvät. Viihtyvyyttä ei sovi jättää sivuseikaksi.