Haminan talousalueen uutislehti

Hiusyrittäjät juhlivat satavuotista taivalta

Kotkan ja Haminan Seudun Hiusyrittäjät ry:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. 1917 perustettiin myös parturi- ja kampaamoalan yrittäjien edunvalvonnasta vastaava Suomen Kähertäjäliitto, joka nykyään tunnetaan nimellä Suomen Hiusyrittäjät. Samalla perustettiin paikalliset yhdistykset Helsinkiin ja Tampereelle. Turussa parturit olivat koonneet rivinsä jo 1914.

Kotkassa perustamiskokous pidettiin 30. joulukuuta 1917. Tavoitteena oli saada ensimmäiseksi yhdenmukaisuutta hintoihin ja aukioloaikoihin ja niin kuin yhdistyksen historiikissa sanotaan ”saada loppumaan asuinhuoneissa ammattimaisesti harjoitettu työ”.

Yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Forsman Kotkasta sanoo, että yhdistyksen jäsenet ovat aina olleet aktiivisia.

– Kanssakäyminen on ollut tiivistä. On järjestetty muotinäytöksiä, kahvikekkereitä, kalasopparetkiä, lauluristeilyjä ja saunailtoja, sanoo Forsman.

– Ja kahtena viime vuonna järjestimme hiusyrittäjien polkuautoajojen SM-kisat Haminassa, jonne väkeä tuli Lahdesta, Tampereelta, Helsingistä ja Porvoosta, hallituksen jäsen, haminalainen Maria Harjama lisää.

Kotkassa on järjestetty myös liittokokoukset vuosina 1926, 1935, 1946 ja 2002.

– Meillä on hyvä porukka, mutta siitä huolimatta kaikki yrittäjät eivät ole jäseniä. On todella paljon niitä, jotka eivät kuulu yhdistyksiin. Tämä ei ole vain meidän yhdistyksen ongelma. Tämä ihmetyttää, koska kuka muu meidän etuja ajaa kuin liitto, Maria Harjama jatkaa.

– Samojen vaikeuksien kanssa me kaikki kamppailemme. Etenkin monet nuoret yrittäjät puurtavat yksin ja lopettavat, kun eivät enää jaksa. He tarvitsisivat tietoa ja tukea ja me pitempään alalla olleet voisimme auttaa eikä kukaan laittaisi sille hintalappua, Forsman miettii.

Haminan Kähertäjäyhdistys perustettiin 1929, mutta yhdistyksen historia päättyi vuoteen 1999. Maria Harjama oli silloin ollut yhdistyksen puheenjohtajana kuusi vuotta eikä uutta puheenjohtajaa saatu. Yhdistyksessä oli silloin kahdeksan jäsentä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen haminalaiset liittyivät Kotkan yhdistykseen ja yhdistyksen nimi muutettiin. Kotkan ja Haminan Seudun Hiusyrittäjissä on nyt 31 jäsenyrittäjää.

Joskus on käytetty koviakin keinoja jäsenmäärän lisäämiseksi. 1960-luvulla jäsenmäärää kasvatti se, kun liitto kielsi tukkureita myymästä tuotteita sellaisiin liikkeisiin, jotka eivät kuuluneet liittoon.

Kotkan ja Haminan Seudun Hiusyrittäjien 100-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 6. toukokuuta Kotkassa.

– Päivällä on kiertoajelu bussilla Kotkansaarella. Käydään Vellamossa ja syödään yhdessä lounas. Iltajuhla on Kotkan Klubilla, jonne on tulossa yhdistyksen jäsenten lisäksi väkeä myös muista yhdistyksistä ympäri Suomea. Kutsuttu on myös vanhoja jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Juhlaan pukeudutaan 1920-luvun henkeen ja syödään juhlaillallinen, Forsman käy läpi juhlapäivän kulkua.

Myös yhdistyksen 100-vuotishistoriikki jaetaan juhlassa olijoille ja yhteistyökumppaneille. Yhdistyksen perustajia olivat Juho Lankinen, David Virtanen, Felix Napoleon-Mankinen, Jonathan Lehtinen, Edvard Virtanen ja Gustav Nordberg.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide