Haminan talousalueen uutislehti

Mikä mainio joukko – lapset, ponit, vuohet ja puput yhdessä

Siiri Lammi sai vuohen syliinsä. Sanna Puonnin (oik.) vuohikatraaseen syntyy kevään aikana uusia kilejä.

Haminan Seudun ERKAT ry ja Kotkan Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestivät erityislapsiperheille tutustumispäivän eläinavusteiseen kerhotoimintaan. Haminan Sivatissa olevalla Hyvinvoiva Hevonen -tilalla pidettävään kerhoon on saatu rahoitusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta STEA:sta.

– Rahoitusta tuli vähemmän kuin olisimme toivoneet. Pystymme kuitenkin toteuttamaan tämän kaikille avoimen tutustumiskerran sekä itse kerhotoimintaa siihen ilmoittautuneille ainakin pari kertaa kesän aikana, kertoo Leena Kaipiainen Haminan Seudun ERKAT ry:stä.

– Tutustumiskäynti on onnistunut hienosti, ja kerhoilmoittautumisia on tullut jo mukavasti. Mukaan voi ilmoittautua myös nettisivujemme (haminanerkat.fi) kautta.

Kerhosta tulee epäilemättä suosittu; tutustuminen eläimiin turvallisesti ja ohjatusti sekä erilaiset yksilöllisesti toteutetut harjoitukset ponien, vuohien ja pupujen kanssa antoi hyvän mielen kaikille.

Maria syötti Leipäressu-pupulle porkkanaa. Suloiset, rauhallisesti sylissä viihtyvät puput olivat kaikkien suosikkeja.

– Erityislapsille sopivasta harrastustoiminnasta on ollutkin puutetta, toteaa Kati Ristola, jonka pojat, Rasmus ja Tiitus, harjoittelevat Kirsikka-vuohen kanssa erilaisia agility-tehtäviä.

– Monelle erityislapselle on liian suuri kynnys osallistua harrastuksiin ryhmässä, missä erityistarpeita ei pystytä ottamaan huomioon.

Sanna Puonnin yritys Hyvinvoiva Hevonen kuuluu Green Care -yrityksiin ja on keskittynyt eläinavusteiseen toimintaan maatilaympäristössä, kohteena on erityisesti lasten ja nuorten kasvu ja kehitys.

– Teemme eläimiä apuna käyttäen tavoitteellista ja kuntouttavaa työtä. Työtä tehdään ja kehitetään moni­ammatillisessa tiimissä, Sanna Puonti kertoo.

– Toiminnallisuus, osallisuus ja onnistumisen kokemukset, niitä tavoitellaan, lisää Sannan yhteistyökumppani Marijo Honkonen. Marijo on sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja, jolla on myös kehitysvamma-alan koulutus taustallaan.

– Toiminta eläinten kanssa ja luontoyhteydessä tarjoaa elämyksiä, joilla on pitkäaikaisia ja syvälle ulottuvia vaikutuksia ihmiseen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli