Haminan talousalueen uutislehti

Muovijätteen keräys toimii Etelä-Kymenlaaksossa

Olli Suurpää esittelee muovijätteen keräysastiaa, jonka kylkeen on teipattu keräysohje.

Haminalainen ympäristöalan yritys Suurpää Oy on laajentanut toimintaansa myös muovinkeräyksen puolelle. Ensimmäinen keräyskierros on jo tehty ja asiakkaiden kiinnostus kasvaa koko ajan. Keräyksiä Haminan, Miehikkälän ja Virolahden alueella on tarkoitus tehdä noin neljän viikon välein.

– Jätemuovin jalostaminen ja hyödyntäminen kehittyy koko ajan. Meidän keräämä muovi on vasta hyötyprosessinsa alussa, sanoo Olli Suurpää.

Pakkausmuovien järkevällä kierrätyksellä säästetään sekä energiaa, että fossiilisia luonnonvaroja. Samalla vähennetään loppujätteen syntymistä. Puhdas ja kierrätyskelpoinen muovinen pakkausjäte käsitellään kierrätyslaitoksessa, jonka tuottama uusiomateriaali hyödynnetään uusien muovituotteiden valmistuksessa.

– Toimitamme keräämämme muovin Suomen Uusiomuovi Oy:lle Riihimäelle. Kerätty muovijäte lajitellaan siellä jatkoprosesseihin ja uusiokäyttöön kelpaamaton pakkausjäte hyödynnetään energiana polttolaitoksissa.

Suurpää Oy tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden lajitella kotitaloudessa syntyvän muovijätteen kokonaan omaan, käsittelymaksuvapaaseen keräysastiaan.

– Keräykseen osallistuminen on vapaaehtoista, eikä siihen liittyminen ole sitovaa. Keräysastian tyhjennysvälin voi määrittää haluamallaan säännöllisellä viikkovälillä.

– Astian voi ottaa omaan tai yhteiskäyttöön esimerkiksi naapurin kanssa. Asiakkaaksi voi ryhtyä yksityinen, asunto-osakeyhtiö, yritys tai julkinen toimija. Aikaisempaa asiakassuhdetta yritykseemme ei vaadita, eikä voimassa olevia jätteenkuljetussopimuksia tarvitse purkaa, selvittää Olli Suurpää.

Suurpää on Haminassa ensimmäinen palveluntarjoaja, joka kerää kotitalousmuovia suoraan kiinteistöiltä.  Haminan kierrätyspisteillä sijaitsevat Rinki Oy:n muovinkeräyskontit ovat vastaanottaneet muovia hieman yli vuoden. Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele- tai valmisruokapakkaukset voi jättää puhtaina keräysastiaan. Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkauksista tulee irrottaa korkit ennen laittamista keräysastiaan. Muoviset pullot tulisi mieluusti jättää keräysastiaan litistettyinä, jolloin ne vievät vähemmän tilaa.

Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä ei muovinkeräykseen saa jättää, ei myöskään PVC-pakkauksia.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli