Haminan talousalueen uutislehti

Kuntotesti rekan uumenissa kiinnosti haminalaisia

Matka hyvään kuntoon voi olla pitkä, jos myöhästyy dramaattisesti lähdössä. Jos ei anna etumatkaa lainkaan, kunto kestää ja pitää. Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa liikuntaa!

Kunnossa kaiken ikää -projektin rekkakiertue piipahti viikolla Haminassakin. Sama rekka testasi miehisiä miehiä neljä vuotta sitten, nyt testirekan ovet avautuivat myös naisille.

Työikäisille tarkoitetussa testissä kunto selvitettiin 20 minuutissa vuodattamatta hikipisaraakaan. Kehon kuntoindeksi -testeillä mitataan näppien puristusvoimaa, kestävyyskuntoa ja kehonkoostumusta, jossa keskeisenä laitteena on viime vuosina yleistynyt InBody -laite. Niiden käyttämä menetelmä perustuu pienen sähkövirran johtamiseen kehon läpi. Koska vain kehon sisältämä vesi johtaa sähköä, voidaan kehon koostumus laskea mittaamalla kehon sähkövirralle aiheuttamaa vastusta. InBody -laitteissa kehon koostumus mitataan segmentaalisesti viidessä osassa käyttäen monitaajuista sähkövirtaa. Laitteet mittaavat kehon viidessä eri sylinterissä niin, että jokainen osa mitataan toisistaan riippumatta. Tällöin mittaustulos on tarkka ja laite pystyy tunnistamaan myös kehon muodon.

Matkalla hyvään kuntoon -projektin koordinaattori Miia Malvela kiertää rekan mukana läpi 105 päivän aikana kohdekaupungit.

– Tässä riittää töitä viikoiksi, sillä kiertueemme starttaa täältä Haminasta, kertoi Malvela.

Kymenlaaksosta kiertue koukkaa Etelä-Karjalan kautta Hämeeseen, Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle. Viimeinen etappi on Stadi cupissa Helsingissä 9.6.

– On tärkeää, että testin tulokset avataan testatuille. Silloin jokainen voi napata tuloksista sen olennaisen ja sitä kautta keskittyä oman kuntonsa kehittämiseen. Tulokset antavat osviittaa oman hyvinvoinnin suunnan kehittämiselle, sanoi Malvela.

KKI on kahden ministeriön rahoittama hanke, jonka puitteissa rekkatestissä kävi viime vuonna yli 14 000 suomalaista.

– Kiistattomasti on todistettu, että 2/3 meistä hyötyy liikunnan lisäämisestä!

Haminassa homma sujui kitkatta ilman mittavia ruuhkia. Asiaa helpotti se, että halukkailla oli mahdollisuus varata itselleen netin kautta oma mittausaikansa.

Testattavana piipahti myös eläköitynyt poliisimies Raimo Pakkanen Miehikkälästä.

– Ensimmäisen kerran olen tämänkaltaisessa kuntotestissä. Testiraportti näyttää kyllä vihreää valoa, kunnossa ollaan eli jatkan entiseen malliin, myhäili tyytyväinen Pakkanen.

Testi oli toimittajallekin armollinen. Kehonkoostumuksen yleisarvosana oli keskiverto, vaikka vyötärönympärykseen olikin neljässä vuodessa tullut lisää pari senttiä. Kun toisaalta keskivartalon lihasmassa oli lisääntynyt, hieman pyöristyneellä vatsanseudulla täytyy olla entistä enemmän lihaksia.

Kaksi kuntoilukertaa viikossa ei riitä, kolme kertaa saisi käyrät sojottamaan jo ylöspäin.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli