Haminan talousalueen uutislehti

Virolahden lumihanhi tornien harvinaisin

24:llä tornien taistolla, Bird Life Suomen järjestämällä tapahtumalla halutaan tehdä lintuharrastusta tutuksi kilpailulla, jossa joukkueet yrittävät lintutornista käsin havaita mahdollisimman monta lintulajia kahdeksan tunnin sisällä.

– Kello viideltä aloitettiin ja 80 lajia on tullut tähän mennessä listattua, kertoo Kymenlaakson Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Antto Mäkinen lauantaina aamuyhdeksän jälkeen Lupinlahden lintutornilta.

– Kylmät säät ja pohjoistuulet ovat hidastaneet muuttoa. Sillä on ollut vaikutusta varsinkin hyönteissyöjien muuttoon. Pääskysistä on kuitenkin jo havaintoja: haarapääskyjä on näkynyt pitkälle toistakymmentä, sekä yksittäisiä räystäs- ja törmäpääskyjä.

– Rastaskerttunenkin kuuluu laulavan lähipusikossa. Muita kiinnostavia lajeja Lupinlahdella on mm. muuttohaukka ja parvi pieniä kahlaajia liroja.

Tornissa on mukavaa, joukkueella on hyvät eväät, tuuli ei käy tarkkailupaikalle ja aurinko paistaa. Aamupäivälle on yleisölle järjestetty mahdollisuus osallistua opastettuun linturetkeen tornin lähimaastossa. Myös torniin voi kuka tahansa tulla seuraamaan kisaa. Ketään ei kuitenkaan näy.

– Ihmeellistä, yleensä täällä on aina ihmisiä. Ilmakin on hyvä, ja tänne on helppo tulla lastenkin kanssa. Ehkä pelästyivät meitä, aprikoi Lasse Kaartinen.

Muutaman kilometrin päässä Kirkkojärven tornissa päivystää TimaliTeamin joukkue hyvin erilaisessa säässä. Pohjoistuuli pääsee puhaltamaan suoraan, ja kun aurinkokin piilottelee pilven takana, on tornissa kylmää.

– 2000-luvun alusta on täällä ollut lähes sama vakiporukka, toteaa Eero Parkko.

– Tornien taiston tunnistusmäärät ovat täällä olleet yleensä 80-90 lajin paikkeilla, nyt saattaa jäädä vähäisemmäksi, kun kevätkin on myöhässä.

Tornien taisto on kilpailu lähinnä nimellisesti, sillä olosuhteet vaihtelevat kovasti, eivätkä tulokset eri puolilla maata ole vertailukelpoisia keskenään.

Kun taistosta kuitenkin on kyse, on jonkinlainen paremmuusjärjestys saatava. Tänä vuonna tornien taiston voittivat Virolahden Kellovuori ja Porin Leveäkari tasatuloksella 107 lajia. Kellovuori voi kuitenkin ylpeillä päivän harvinaisimmalla linnulla, muuttomatkalla olleella lumihanhella.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli