Haminan talousalueen uutislehti

Akatemia mahdollistaa opiskelun ja urheilemisen

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian lukuvuosi 2016–17 on taipumassa kohti loppua. Hikeä on vuodatettu opintojen ja urheiluharrastusten parissa alueen peruskouluissa, lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa sekä ammattikorkeakoulussa.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia eli EKA on seudullinen opiskelun, urheilun ja työ- sekä siviiliuran yhdistävä toimintaorganisaatio, joka perustettiin virallisesti vuonna 2004 Kotkan Urheilijakoulutuksen toimintaperiaatteiden pohjalle. Kotkan Urheilijakoulutus käynnistyi jo noin 15 vuotta aikaisemmin.

Urheiluakatemian keskeisimpänä toimenkuvana on kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtäävien tai siellä jo olevien urheilijoiden päivittäisvalmennuksen tehostaminen ja opiskelujen tukeminen.

Eteläinen Kymenlaakso tarjoaa nuorelle urheilijalle turvallisen ja haastavan ympäristön itsensä kehittämiselle niin opiskelussa kuin urheilussakin. EKA lisää ja vahvistaa entisestään Etelä-Kymenlaakson vetovoimaisuutta laadukkaana ja kansainvälisenä opiskelu-, harjoittelu- ja asuinmaakuntana.

Pappilansalmen liikunnanopettaja Petri Kotro käynnisti koulun urheiluluokan aamupäiväharjoitukset kaupunkisuunnistuksella. Kartta käteen ja oppilaat pareittain kiertämään karttaan merkittyjä rasteja!

Yläkoulussa on aamuharjoituksia kaksi, Ekamissa ja lukiossa kolme.

– Monipuolisuus on nykyaikaisen urheiluharjoittelun pohjana. Akatemian valmennuksessa tiistai- ja keskiviikkoaamut on pyhitetty yläasteella lajiharjoitteluun, mutta perjantait ollaan yleisharjoittelussa, jossa teemana on monipuolisuus, paljastaa Kotro, joka myös vetää yleisharjoitukset Reijo Kauppilan parina.

– Juuri harjoittelun monipuolisuus antaa hyvät eväät jokaiseen lajiin ja akatemiavaiheen jälkeen nuori urheilija voi rakentaa omaa tulevaisuuttaan omien vahvuuksiensa varaan.

Pappilansalmen koulussa urheiluluokan pilottiryhmä aloitti syksyllä 2015. Kasiluokkalaisina nuoret  urheilijat jatkavat yläasteella vielä vuoden, jonka jälkeen katsovat nyt jo seuraavaan vaiheeseen. Osa lähtee toisen asteen ammatilliseen koulutukseen, osa lukioon, jossa urheilijakoulutuksella on Haminassakin pidemmät perinteet.

– Myös Vehkalahden kouluun on syksyksi perustettu urheiluluokka. Ensi syksynä aloittavaan uuteen Pappilansalmen urheiluluokkaan on meillä tulossa 21 oppilasta ja lajien kirjo on melkoinen.

Urheiluluokan oppilaista Juuso Anttila ja Jesse Mäkelä jättivät kaupunkisuunnistuksen väliin.

– Sain jalkapalloharjoituksissa vähän sukille ja nilkka kipeytyi, paljasti Juuso, jolla oli kuitenkin jo mielessä piirin koululaisten maastojuoksukilpailut.

– Pieni nivusvamma, paranee levolla. PM-kisat Tanskassa ovat vielä kevään ohjelmassa, kertoi Haminan harvoihin painijoihin lukeutuva Jesse.

Urheiluakatemian perinteiden mukaan urheilijain lajivalmennus on seuravalmentajien vastuulla. Koulut ovat juonessa mukana rakentaen urheiluluokille lukujärjestyksen, joka mahdollistaa aamuharjoitukset kolmena aamuna.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia on muiden akatemioiden lailla myös valtionavustuksen piirissä. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosiavustus akatemioille on 1,9 miljoonaa euroa.

Kaikki ei avustusten jyvittämisessä mennyt Petri Kotron mielestä kuitenkaan ihan nappiin:

– Kun Etelä-Kymenlaakson akatemialle myönnettiin 5 000 euroa, vastaava akatemia Pohjois-Kymenlaaksossa sai 20 000 euroa. Jakosuhde on kummallinen etenkin, kun juuri täällä etelässä on aktiivisesti oltu kehittämässä koko maassa käyttöönotettua akatemiamallia, ihmettelee Kotro.

– Urheilijoittemme tason vertaaminen Pohjois-Kymen urheilijoihin kestää kyllä vertailun!

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli