Haminan talousalueen uutislehti

Maailman suurin Suomen lippu liehumaan Haminaan

Lippumaailman avajaispäivänä perjantaina Haminan Lipputornin salossa liehuu vuoden 1918 tammikuusta toukokuuhun käytetty valtiolippu eli leijonalippu. Lippua esittelee Kimmo Kiljunen, vasemmalla Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo.

Maailman suurin Suomen lippu liehuu vuoden kuluttua Haminassa. Hanke liittyy perjantaina 26.5. avattavaan kansalliseen Lippumaailma-hankkeeseen, jossa esitellään Suomen lippu syntyvaiheineen.

Suurlipulle on pystytettävä myös Suomen mittavin lippusalko, toistaiseksi ennätystä pitää hallussa Riihimäki. Lipputangon koko ja paikka ovat yhä avoinna.

– Haminan kaupunki on myöntänyt hankkeelle 30 000 euroa, lisää on saatu Maakuntaliitolta ja Ely-keskukselta, mutta maan korkeimman lippusalon pystyttämisessä meidän on turvauduttava joukkorahoituksen eli kansalaisten apuun, sanoo kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Kaupunginhallitus hyväksyi viime syksynä Lippumaailma-hankkeen. Hankkeen neuvottelukunnassa ovat kaupungin edustajien ohella mukana edustajat lippuhallinnosta vastaavasta sisäministeriöstä, valtioneuvoston kansliasta, Kymenlaakson liitosta, Suomalaisuuden liitosta ja Kansallisarkistosta.

Neuvottelukuntaan on kutsuttu myös kansanedustajat Matti Vanhanen ja Ilkka Kanerva sekä Puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala.

Lippumaailma-hankkeen taustavoimana on työskennellyt valtiotieteen tohtori, entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

– Lippumaailma-hankkeelle olisi ollut muitakin ottajia, mutta Haminan kaupungin asenne ratkaisi. Hamina on historiallinen, kansainvälinen rajakaupunki ja merkittävä varuskuntakaupunki. Haminassa tämä on iso juttu, suuressa kaupungissa ei olisi, arvioi Kiljunen.

Lippumaailman avajaisia vietetään perjantaina 26.5. klo 12 Haminan torilla. Vuonna 1790 rakennetun Lipputornin yläkertaan on rakennettu näyttely Suomen lipun tie, joka avaa Suomen lipun syntyvaiheet.

Kimmo Kiljunen tuntee Suomen lippuhistorian ohella myös maailman valtioliput. Hän on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Maailman maat – liput ja historia, joka avaa maiden historiaa juuri valtiolippujen kautta.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli