Haminan talousalueen uutislehti

Suurlippu liehumaan Haminassa

Elokuisena iltana viime vuonna syntyneestä ideasta on kiteytynyt Lippumaailma -hanke, jonka yhtenä tarkoituksena on nostaa Suomen siniristilippu Haminassa korkeammalle kuin missään muualla maailmassa! Lippu pyritään saamaan Ruotsiakin korkeammalle, kun länsinaapurissamme korkein lippusalko yltää 48 metriin.

Runsas vuosi on aikaa, sillä sinivalkoinen suurlippu on tarkoitus nostaa Haminassa salkoonsa ensi vuonna 28. toukokuuta eli päivänä, jolloin lippumme täyttää 100 vuotta.

Idean takana on Kimmo Kiljunen, valtiotieteen tohtori ja entinen kansanedustaja. Hän oivalsi Haminan mahdollisuudet Lippumaailma -hankkeensa toteutuskaupungiksi ja sitä kautta myös suurlipun kotikaupungiksi. Kiljunen on laajasti perehtynyt valtiolippujen taustoihin kirjoittaessaan kirjan Maailman maat – liput ja historia. Kirjassa valtioitten historiaa lähestytään juuri lippujen kautta.

Jättikokoisella Suomen lipulla on myös matkailullista vetovoimaa vallankin, kun lippu saisi oikeuden valaistuna liehua ympäri vuoden yötä päivää. Lippu toisi suomalaisten tietoisuuteen lippuumme liittyvän historian eri vaiheineen. Kansallistunteen kannalta suurlipun merkitys olisi myös kiistaton.

Suurlippu ei liehu vielä, sillä hanke tarvitsee toteutuakseen rahaa. Haminan kaupungilta on tullut pesämuna, lisää on saatu Kymenlaakson liitolta ja Cursorilta. Lippusalon nostaminen aina 50 metriin ja ylikin vaatii rahaa enemmän, siksi hankkeen on turvattava myös kansan karttuisaan käteen.

Ensi viikon perjantaina Haminassa julkistetaan Lippumaailma -hanke, johon läheisesti liittyy Kiljusen rakentama näyttely Suomen lipun tie. Näyttely on sijoitettu Lipputornin toiseen kerrokseen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus