Haminan talousalueen uutislehti

Vainio palaa Vallikentälle

Lauantain Kesätuulella Haminassa -tapahtumapäivän huipentumiin kuuluu Haminan kaupungin sponsoroiman ykköspesiksen kamppailu HP – Jyväskylä. Pelin tuoksinassa esiintyy HP:n oranssipaidassa myös musiikkimies Ilkka Vainio.

Vainio oli haminalaisessa pesäpalloilussa kova nimi 1930 – 40 -luvuilla, sillä niin Ilkan isoisä kuin isoisän kaksi velipoikaakin olivat Itä-Länsi -kamppailun sankareita aikanaan!

– Isoisäni Tauno Vainio syntyi Vehkalahdella 1910 ja hän pelasi ensimmäisessä Itä-Länsi -kamppailussa 1932 Idän joukkueessa, valottaa Ilkka.

Ilkka sekä hänen isänsä, legendaarinen sanoittajavelho Juha Vainio eivät koskaan pesäpalloilusta innostuneet, heidän lajinsa oli koripallo.

– Höyry Häyrinen veljessarjan pesäpallotaustan aikanaan toi julki tietokilpailukysymyksellään: Suomessa on yksi veljessarja, jonka kolme edustajaa ovat pelanneet Itä-Länsi -ottelussa. Isoisä ja hänen veljensä Pauli ja Hannu Vainio ovat tuossa arvo-ottelussa pelanneet.

– Tauno pelasi Itä-Lännessä kolme kamppailua ennen sotia, Paulin arvo-ottelut ajoittuivat heti sotienjälkeisiin vuosiin. Hannun ainoa Itä-Länsi -peli on vuodelta 1943. Paulilla ja Hannulla on myös SM-kultaa HP:n paidassa vuodelta 1943, valistaa Ilkka Vainio.

Ilkka Vainio on mukana Kesätuulella Haminassa -päivän pesäpallojuhlassa, mutta hänen varsinainen pelikenttä on vasta pesäpallopelin jälkeen Tervasaaressa.

– Patu Patanen on minut nimittänyt Tervasaaren keisariksi ja juhlapäivä päättyykin Keisarin kesäjuhlaan Tullimakasiinin maisemissa Tervasaaressa!

Viime syksynä ensimmäisen oman albuminsa levyttänyt Ilkka kuuluu nimikko­iltansa solisteihin Janus Hanskin kanssa.

Ilkalla on vankka tausta myös haminalaisessa viihdemusiikissa, sillä musiikkituottajana hän pönkitti vuonna 1980 Veikko Lavin uran uuteen nousuun.

– Vepa oli isoisäni Taunon ystävä jo sotavuosilta, joten sain helposti yhteyden häneen. Hain aina yrityksen Opelilla Vepan Helsinkiin levytyksiin ja haastatteluihin.

– Tein vuonna 1980 laulun Paperihattuja, ja Vepa halusi ehdottomasti laulaa sen levylle. Nyt Paperihattuja -raita on myös omalla albumillani Villi pyhäpoika.

Vallikentällä lauantaina kohtaavat HP ja Jyväskylä. Millaiseen rooliin HP:n pelinjohtaja Ilkka Vainion istuttaa, selviää vasta paikalla. Pelipaita miehellä kuitenkin on valmiina.

– Seuralta sain pelipaidan ja Marko Hovilta, kuusinkertaiselta Itä-Länsi -mieheltä myös mailan!

Marko Hovi on mielissään saatuaan Ilkka Vainion mukaan Kesätuulella Haminassa -tapahtumaan:

– Ile on mainio, tunnettu musiikkimies. Seuran kannalta tämä on verkostoitumista parhaimmillaan, kunnon karnevaalithan tänne on tulossa lauantaina 27.5., arvioi Hovi.

Päättäjät Jallun piinapenkkiin

Kesätuulella Haminassa -päivä alkaa klo 10 Raatihuoneentorilla päättäjäpaneelilla, jonka juontajana on Jari Nenonen. Ella Tepponen bändeineen loihtii musiikit, Haminan Teatteri esittää revyyn ja muotinäytöksessä on uutta ja vanhaa retroa. Omaa koiramuotiaan tuo esiin myös Musti ja Mirri.

Klo 12.30 lavalle nousevat HaveStepin ja Power Gymin vauhdinpitäjät. Seuraava esiintyjäryhmä tulee Siestarjoelta Venäjältä, luvassa on tanssiesitys.

Haminan nuorisovaltuusto esittäytyy klo 14, toivottavasti Haminan nuorisokin on jo siihen aikaan hereillä!

Raatihuoneentorin ympäristössä on myös vuohia, poniajelua, pomppulinna, kaverikoiria ja jos jonkinlaista myytävää.

Haminan Linnoituksen wanhat talot ry:n kirpputori Narinkat löytyy Raatihuoneenkadulta klo 12–16.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli