Haminan talousalueen uutislehti

Varvara, Vepa ja muita haminalaisia tuttuja

Suomen 100-vuotista itsenäistä taivalta juhlistetaan Kymenlaakson museoissa Kasvoja Kymenlaaksosta -näyttelyillä. Kymenlaakson maakuntamuseossa on jo jonkin aikaa ollut kymmenkunta kasvoa näytillä. Näyttely kasvaa juhlavuoden kuluessa ja viimeisten vaikuttajien ja arjen ahertajien kasvot tuodaan esiin elokuussa.

Maakuntamuseon lisäksi ringissä on kaksitoista muuta museota ja Kymenlaaksossa vaikuttaneiden kasvoja näyttelyssä on kaikkiaan sata. Jokainen museo on saanut itse päättää, miten nostaa esiin oman alueensa mieleen jääneitä kasvoja.

Haminassa museokerho Kekkermatin askartelemana ensimmäiseksi näyttelyyn valmistui Ester Toivonen, paperinukke, jolla on yllään samanlainen iltapuku kuin silloin, kun Toivonen kruunattiin Euroopan kauneimmaksi vuonna 1934. Museokerhoa ohjaa Raili Airikka-Haapaniemi. Näyttelyä ovat olleet rakentamassa myös Helmi Tähtinen ja Lotta Hollanti.

Haminassa näyttely avataan huomenna torstaina, jolloin vietetään kansainvälistä museopäivää. Näyttelyssä esittäytyy 16 haminalaista, joista puolet on nähtävillä Kauppiaantalomuseon Mattilassa ja puolet kaupunginmuseossa.

– Tutuista kasvoista on kirjoitettu myös elämäntarinaa ja on askarreltu paperinuken lisäksi muutakin, mikä on heille ominaista. Sellaista, mitä ei googlettamalla löydy, museonhoitaja Tarja Parikka vinkkaa.

Haminassa viime viikolla vieraillut maakuntamuseotutkija Marja Salmijärvi kertoi, että näyttelyistä on yhteisesite ja kuudella leimalla osallistuu arvontaan. Palkinnoista erikoisimpia ovat Haminan museoiden lahjoittamat tapettirullat. Tapetti on samanlaista kuin kaupunginmuseon Biedermeir-huoneessa. Malli sinivalkoiseen kuvioon on otettu 1800-luvun puolivälissä käytössä olleesta tapetista.

Samaan aikaan, kun avataan Kasvoja Kymenlaaksosta -näyttely, Kauppiaantalomuseossa avataan myös kesänäyttely siitä, millaista terveydenhoito oli itsenäisyyden ajan ensimmäisinä vuosikymmeninä.

– Lääketieteellinen tietämys lisääntyy ja hoitokeinot kehittyvät, mutta voimmeko oppia jotain terveydenhoidosta myös katsomalla taaksepäin? Terve kansa terveessä ruumiissa -näyttelyssä muistellaan aikaa ennen medikalisaatiota ja antibioottien liikakäyttöä. Näyttely perustuu museopiiriläisten kokemuksiin terveydenhoidosta heidän lapsuutensa ja nuoruutensa aikana, Taina Parikka kertoo.

Parikka on saanut näyttelyä varten lainaksi Kouvolan kauppalan ensimmäisen kunnanlääkärin Risto Lundgrenin käytössä olleita välineitä. Lundgren oli väitellyt tohtoriksi 1927.

– Lisäksi näyttelyssä nostetaan esille muutamia ikimuistoisia paikallisia lääketieteen edustajia. Museon kesätytöillä on yllään sairaanhoitajan esiliinat, joita on käytetty todennäköisesti 1920-luvulla.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli