Haminan talousalueen uutislehti

Merenkulun nostalgiaa pienoismallien kautta

Merenkulkuun liittyy aina nostalgiaa ja tarinoita, osa totta, osa ei. Merenkulkua voi aistia myös pelkkien laivojen kautta. Siihen riittävät jopa laivojen pienoismallit.

Merikeskus Vellamossa on avoinna laivojen pienoismallien näyttely 29.10. saakka. Näyttelyn nimi Pienet laivat – suuret tarinat kertoo omaa tarinaansa myös siitä ajasta, kun Suomen lippu liehui kaukomaidenkin satamissa lastaavien laivojen ahterissa.

Tervasaaren patruuna Patu Patanen tietää entisenä merimiehenä laivoista paljon. Hän hallitsee tiedoillaan, mutta ehkä vielä enemmän tarinoillaan. Patanen kävi tutustumassa Merikeskus Vellamon näyttelyyn, joka tekikin merimieheen vaikutuksen.

– Näyttely on oivallinen läpileikkaus merenkulkumme historiasta purjelaivoista lähtien. Opastettuna kierros pienoismallien näyttelyyn antaa ilman muuta enemmän, arvioi Patanen.

Patanen ei opastusta liiemmin kaivannut, sillä hän tunnisti oitis suurimman osan pienoismalleista. Merimiehenä Patanen osaa arvostaa myös sitä kädentaitoa, joka liittyy jokaiseen pienoismalliin.

– Edesmennyt haminalainen Jaakko Piela on saanut Vellamonkin näyttelyyn muutaman työnsä. Heikki Heikkinen tunnetaan myös taitavana pienoislaivojen tekijänä ja Tenho Niemisen käsistä läksi aivan uskomattomia pullolaivoja, sanoi Patanen.

Pielan yhteys merenkulkuun säilyi aitona hänen siirryttyä seilausvuosien jälkeen Mepan töihin. Silloin löytyi aikaa myös pienoismalleihin. Pielan pienoismalleja on myös Tullimakasiinissa Tervasaaressa.

Merikeskus Vellamon näyttely peilaa maamme merenkulkua Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Museon omien pienoismallien ohella esillä on lukuisilta varustamoilta ja muilta museoilta lainaksi saatuja pienoismalleja.

– Molanderin Motto, surujen Zorro, riemujen Ragunda ja Hacklinin Otto. Tämä loru avaa vanhan merimiehen sielussa monia muistilokeroita, rallatus on myös tavallaan merenkulkumme historiaa.

Vellamon näyttelystä Patanen jäi kaipaaman vain tarkempaa selvitystä pienoismallien tekijöistä.

– Jokaiseen pienoismallin takana on jopa satojen tuntien työ. Vaikka tekijät ovatkin olleet harrastajia, nimensä he olisivat ansainneet esiin myös näyttelyssä, arvioi Patanen.

Patasen omissa kokoelmissa Tullimakasiinissa olisi hyvinkin löytynyt lisää pienoismalleja Vellamonkin näyttelyyn. Jaakko Pielan käden jälki pienoismalleissa taitaa olla Patasen suosikki:

– Karjalan poikana Piela rakasti merenkulkua yli kaiken. Se näkyi hänen kaikissa tekemisissä, muisteli Patanen hyvää ystäväänsä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide