Haminan talousalueen uutislehti

Vanhat kuvat kertovat

Hamina-kuvia itsenäisestä Suomesta -valokuvanäyttely on Haminan kaupungin museoiden Muistelopiirin kädenojennus Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlintaan.

Muistelopiiri on vuonna 2004 aloittanut, säännöllisesti kokoontuva museon harrasteryhmä, joka auttaa museoita tallentamaan muistitietoa haminalaisesta elämänmenosta.

Näyttelyidea syntyi joitakin vuosia sitten LC Haminan ja Hamina-Vehkalahden Rotaryklubin otettua yhteyttä museoon klubien yhteisen uuden Hamina -kuvakirjahankkeen puitteissa.

– Muistelopiiriläiset tulivat valokuvakirjahankkeeseen mukaan esittelemällä valokuva-albumiensa kuvastoa, josta kirjatyöryhmä valitsi ehdokkaita uuteen Haminaa 100 vuoden ajalta kuvaavaan kuvateokseen, kertoo Haminan museon amanuenssi Taina Vihra.

Klubien kirja ilmestynee syksyllä ja käsittelee samaa ajanjaksoa kuin nyt avautuva näyttely.

– Hamina-kuvia itsenäisestä Suomesta -valokuvanäyttelyä varten muistelopiiriläiset ovat avanneet yksityisten albumiensa runsaan ajankuvan ja valinneet itse ne kuvat, jotka toivovat näyttelyyn esille.

Näyttely avautuu yleisölle huomenna torstaina 1.6. ja on avoinna itsenäisyyspäivään asti. Näyttely jää vielä senkin jälkeen sähköisenä osaksi museonäyttelyä.

– Kuviin liittyvät tarinat ja tieto tulevat näyttelykävijöiden ulottuville ja materiaali on myös tallennettu kuvien kera myöhempää tutkimusta varten museoiden tallennekokoelmiin.

Muistelopiirin ohjaajana toiminut Tarja Autio kertoo, että kuvien sijoittaminen omaan aikakehykseensä on vaatinut nokkeluutta:

– 100 vuodessa vaatetus on muuttunut, autot ovat muuttuneet kuten muutkin asiat. Muistelopiiri on tehnyt paljon työtä selvittääkseen kuvien taustat,  valistaa Tarja Autio.

Museopiirin jäsen Anita Järvinen on harrastanut vuosikymmeniä valokuvausta, joten hän on voinut poimia ihan itseottamiaan kuvia näyttelyyn.

– Olin esimerkiksi Seinäjoella vuonna 1974 kameran kanssa todistamassa HP:n viimeisintä SM-kultaa, kertoo Anita Järvinen.

Kesä – elokuussa museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–16, syys – joulukuussa keskiviikkoisin klo 16–20 sekä torstaista sunnuntaihin klo 12–16.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli