Haminan talousalueen uutislehti

Panu Kaila otti yleisönsä

Arkkitehti, emeritusprofessori Panu Kaila veti väkeä Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakin Haminassa järjestämään Perinnerakennuspäivään. Rakennuspuodin tiloissa, entisessä pyörävarastossa penkit täyttyivät hyvissä ajoin ennen talotohtorinakin tunnetun Kailan luentoa. Kaila keskittyi lempiaiheeseensa, puutalojen maalaamiseen, josta hän on kirjoittanut useita kirjojakin.

Panu Kaila nosti parhaimmiksi vaihtoehdoiksi perinteiset keittomaalit ja aidot öljymaalit. Antoi reseptinkin punamultamaalin keittoon: 2 kiloa rautasulfaattia, 4 kiloa karkeita ruisjauhoja ja 8 kiloa punamultaa. Keittomaalia voi myös vahvistaa vernissalla.

– Keittomaali olisi muuten täydellinen, mutta se ei estä puun halkeilua. Etelän puoleisella seinällä, auringon valossa puu kastuu ja kuivuu nopeasti, rapautuu, mutta rapautuminen kuitenkin pysähtyy jossain vaiheessa, Kaila totesi ja varoitteli, että punamultamaaleina ja öljymaaleina kauppiaat voivat myydä mitä tahansa.

– Tuore öljymaali ei hengitä, mutta tulee muutaman vuoden päästä hengittäväksi. Sisältä tuleva kosteus pääsee öljymaalin läpi, mutta ei lateksin läpi. Siinä on iso ero.

– Minulta on joskus kysytty, miten puusta saa luonnonharmaata puuta. Olen vastannut, että samalla tavalla kuin harmaan parran, Kaila myhäili ja siveli partaansa.

– Sinistäjäsienet harmaannuttavat puun, mutta eivät vahingoita puun lujuutta. Sinistäjäsieni kukkii puun pinnalla, mikä näkyy pieninä mustina pilkkuina. Usein samassa puussa voi myös olla lahottajasientä, etenkin lehtipuissa. Milloin on hometta, milloin sinistäjää, sen voi varmistaa veistämällä pintaa. Homeen alla on puhdas puu, home ei tunkeudu puun sisälle. Sinistäjä tulee puun sisältä ja näkyy harmaana pintaa syvemmälläkin.

– Harmaantumista voi edistää myös sivelemällä rautasulfaattia puun pintaan.

Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakin tavoitteena on saattaa yhteen vanhojen rakennusten omistajat ja asiantuntijat. Yhdistyksen infopisteellä Jaana Viitakangas-Rinne sanoi, että viimeisen kymmenen vuoden aikana korjausrakentaminen on tullut tavallisemmaksi, tietoisuus on kasvanut ja myös kynnys kysyä neuvoja on madaltunut.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide