Haminan talousalueen uutislehti

Perussuomalaisten uusi johto ei kelvannut

Sipilän hallitus ja Perussuomalaisten puoluekokous ovat hallinneet mediaa viimeiset päivät, eikä loppua ole näkyvissä. Perussuomalaisten vaihdettua yhtä kaikki koko puoluejohtonsa, hallituskumppanit ilmoittivat, että arvot uuden puoluejohdon kanssa eivät sovi hallituskumppaneille. Pääministeri Sipilän oli tehtävä radikaali oma ratkaisunsa.

20 vuotta Perussuomalaisia johtaneen ja yhteistyökykynsä osoittaneen Timo Soinin perintö kipattiin puoluekokouksessa nurin. Ulkoministerin roolissa maailma kiertäneen Soinin ote väkeensä oli löystynyt ja uudet voimat olivat kulisseissa vauhdissa. Kaikki kulminoitui sitten puoluekokoukseen, jossa Soinin ja koko muun puoluejohdon suosikki Sampo Terho hävisi roimin luvuin puheenjohtajaäänestyksen. Kuoleman suudelman Terho taisi saada jo ennen kokousta, kun myös hallituskumppaneitten johto toivoi hänen valintaansa.

Helsingin pormestariksi vasta valittu Jan Vapaavuori ilmoitti jo etukäteen, ettei Kokoomus sovi uuden persujohtaja Halla-ahon kanssa samaan vesisateeseen. Samalle kannalle taipui nopeasti koko kokoomuseliitti ja lopulta koko eduskuntaryhmä.

Maanantain neuvonpidossa Sipilä ja Orpo keskustelivat Halla-ahon kanssa teknisistä asioista kuten siitä, miten Halla-aho puolueensa puheenjohtajana Brysselistä käsin vaikuttaisi hallituksessa. Halla-ahon vastaus oli, että hän käyttäisi kovan ytimen palavereissa puolueensa varapuheenjohtajia. Tässä vaiheessa taisi Sipilän ja Orpon kuppi mennä nurin, sillä mielikuva varapuheenjohtaja Teuvo Hakkaraisesta hallituspuolueiden johdon palaverissa oli liikaa.

Jollei Sipilä saa parsittua kokoon uutta hallitusta, edessä ovat uudet eduskuntavaalit, asia, jota mikään hallituspuolue ei juuri nyt toivo. Mahdollista on, että Sipilä onnistuu, mutta vahvan, toimintakykyisen hallituksen muodostaminen tähän paikkaan taitaa olla ylivoimaista. Ratkaiseva tuki uudelle hallitukselle saattaa tulla myös rakoilevasta Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide