Haminan talousalueen uutislehti

Digiaika nujersi yrittäjän

Valokuvauksen konkari, Rai-Kuvan Raimo Rautiainen ja hänen nuori seuraajansa Vesa Hovi.

Digitaalisuus ja kuvaamisen siirtyminen kännykkäkameroihin on nujertanut perinteisen haminalaisen valokuvausliikkeen Rai-Kuvan.

Näin kävi, vaikka Rai-Kuva siirtyi ensimmäisenä kaikissa kuvatuotannon muodoissa digitekniikkaan. Yritys on sulkenut Kaivokadulla ovensa, mutta toimittaa edelleen asiakkailleen tilauksesta kuvat.

– Kännykät söivät kamerakaupan kokonaan, jolloin yrityksen tulovirta painottui pelkkiin kuvauksiin. Ne tulot eivät kuitenkaan riittäneet mittaviin kiinteisiin kuluihin eikä noin 200 m2:n toimitilojen ylläpitoon, sanoo yrityksen 50 vuotta sitten perustanut Raimo Rautiainen.

Vielä 20 vuotta sitten kamerakauppa kukoisti ja filmiä kului. Digikameroitten yleistyttyä alkoi alamäki, joka jyrkkeni kansalaisten kuvaamisharrastuksen keskityttyä kännykkäkameroihin.

Rai-Kuvan perinteitä jää jatkamaan yrityksessä lähes 10 vuotta työskennellyt Vesa Hovi, jonka yritys Vekkuva välittää jatkossa Rai-Kuvan digiajan kuvauksista lisäkuvat asiakkaille. Hovi avaa piakkoin oman liikehuoneiston ja jatkaa Rai-Kuvan perinteitä kuvaajana niin studiotilanteissa kuin perhejuhlissakin.

Raimo Rautiainen, 79, sanoo, että Rai-Kuvan työ jatkuu tällä tavalla uusissa raameissa.

– Itse hoidan edelleen tietyt asiakassopimukset ja kuvaukset, mutta ohjaan kaikki uudet asiakkaat Vesa Hovin ovelle.

Rautiainen luonnehtii oloaan helpottuneeksi.

– Viimeiset kolme vuotta ovat olleet raskasta aikaa. Minulla on kuitenkin vuosikymmenien ajalta hienoja muistoja tästä työstä haminalaisten kanssa, niitä muistoja kukaan ei voi koskaan minulta viedä.

– Tätä työtä on rakastettava, muuten ei kukaan jaksaisi työskennellä vuodesta toiseen käytännössä ilman lomia. Tämä on asiakkaiden palvelua, myös viikonloppuina, kiteyttää Rautiainen.

– Aika näyttää, mitä 50 vuoden työstä jää jäljelle, kun kaikki asiaan liittyvät seikat saadaan selvitettyä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli