Haminan talousalueen uutislehti

Tervasaaren kaukolämpö pian valmiina käyttäjille

Tervasaaren alueen kaukolämpölinjat valmistuvat elokuun loppuun mennessä. Työn näkyvin vaihe on syöttölinjan vetäminen Maariankadun laitaa myötäillen kohti Tervasaarta. Matkaa on lähes 300 metriä.

Lämmönlähteenä on varuskunnan alueella sijaitseva lämpölaitos, josta kaukolämpöä johdetaan eri puolille Haminan keskustaa.

– Syöttölinja mukaanlukien kaukolämmön runkoputkia rakennetaan lähes kilometrin verran, sanoo Haminan Energian kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Karjalainen.

Syöttölinjan ja runkoputkien rakentamisesta vastaa Warmnet Oy Varkaudesta.

– Runkolinjan rakentamista hidastavat kadun alla risteilevät muut linjat sähköstä teleliikenteeseen. Kun kaivanto Tervasaarelle saadaan avattua, asennamme putket, sanoo Warmnetin toimitusjohtaja Esko Lahti.

Varkautelaisyrityksellä on Haminassa työssä enintään kolme miestä. Yritys on ulkoistanut kaivuutyön, mutta vastaa itse putkien asentamisesta, hitsaamisesta ja liitosten eristämisestä.

Kaukolämpöputket ovat massiivisia, halkaisija kuorineen on 50 senttiä.

– Kaukolämpöputki on kokonaisuus, jossa eristetyn putken sisällä kulkee 120-millisissä putkissa niin paluu- kuin menovesikin. Liitoskohdissa putket hitsataan ja hitsauksen jälkeen eristetään polyuretaanivaahdolla.

– Ennen eristämistä hitsaussaumat vielä läpivalaistaan, jolloin varmistetaan hitsauksen laatu. Lopuksi liitoskohta suojataan pannalla, selvittää Karjalainen.

Tervasaaren kaukolämpöputket ovat silmämääräisesti ainakin osittain jopa maan pinnalla. Alavimmilla alueilla Tervasaaressa rakentaminen edellyttää melkoisia massansiirtoja rannan läheisyyden vuoksi.

– Haminan rakennusmääräykseen on kirjattu, että rakentamisen on rakennuksen alimpien vaurioituvien osien oltava kolme metriä keskivedenkorkeutta ylempänä ja siihen päälle vielä aaltovaraus, selvittää Haminan johtava rakennustarkastaja Ari Brusila.

Koska Lepikönrannan alueella ei massansiirtoja ole vielä tehty, näyttää, että kaukolämpöputket on vedetty alueelle melkein pintavetoina. Massat tulevat päälle myöhemmin, kunhan muutkin putket ja kaapeloinnit on saatu tehtyä.

Tervasaarella hitsaustöissä ahkeroiva Warmnetin Ari Ruotsalainen sanoo, että työskentely Tervasaarella on edistynyt hyvin.

– Täällä ei ole mitään häiriötekijöitä, ei mitään liikennettä. Töitä on voinut tehdä rauhassa, sanoi Ruotsalainen.

Warmnet Oy on kaukolämmön rakentajana kokenut yritys, jonka toimialaan kuuluu kaukolämmön ohella myös LV-työt ja maanrakennus.

– Kaukolämpöverkostojen rakentaminen sekä verkostojen korjaus- ja huoltotyöt ovat selkeästi suurin toimialamme, sanoo toimitusjohtaja Lahti.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös