Haminan talousalueen uutislehti

Janin haaveena tehdä joskus vakavakin rooli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vauhtia, venkuleita ilmeitä, liki loirimaisia liikkeitä. Jan Mykkänen kirvoittaa kaatopaikan valvoja Pertti Rönkkönä takuuvarmat naurut Haminan kesäteatterin Seitsemän suloista syytä -komedian katsojista.

Vaikka jokainen esitys on vaatinut veronsa paitsi virtanaan valuvana hikenä myös kuhmuina, nirhaumina ja mustelmina, nauttii mies näyttämöllä olemisesta.

– Pidän hauskoista rooleista. On helpompi olla hauskuuttaja kuin ensirakastaja, arvoi Mykkänen.

Mielen uumenissa elää silti toive saada joskus vakavakin rooli.

– Etten jumitu pelkäksi naurattajaksi.

Jan Mykkäsen taival Thalian temppelissä alkoi vasta vuosi sitten. Viime kesän Ulvovassa myllärissä hän debytoi postiljooni-pontikankeittäjä Piittisjärvenä. Syksyllä seurasi rooli Bordellissa ja vuodenvaihteessa Kaatuvan kukon kabareessa. Myös teatterin improryhmä imaisi miehen mukaansa.

– Mie olen huono sanomaan ei… Toisaalta uumenissani taitaa lymytä halu esiintyä, on se myönnettävä.

Kipinää teatteri iski jo kouluaikana Sirpa Sandströmin vetämässä Nyt-ryhmässä. Portti ja Jorma olivat ensimmäiset Janin näytelmät.

Teatteri on ottanut omansa.

– Sen yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja yhteiseen päämäärään pyrkiminen vie mennessään. Minut on otettu hyvin vastaan. Olen saanut paljon uusia ystäviä.

Pertti Rönkön rooli alkoi hahmottua jo lukuharjoituksissa keväällä.

– Näytelmän juoni rakensi roolia, antoi tuntuman siitä millainen Rönkön pitäisi olla. Ohjaaja näytti tietysti suunnan, mutta olen saanut melko vapaasti myös itse rakentaa rooliani, Mykkänen listaa.

– Täysin valmis ei rooli taida koskaan olla. Esitysten myötä se aina elää ja myös yleisön reagointi vaikuttaa. Vaikka pyrin näyttämöllä keskittymään omaan tekemiseeni, katsomosta kaikuvat taputukset ja nauru innostavat ottamaan itsestä vielä enemmän irti.

Roolien suhteen myös nälkä kasvaa. Rönkön rooli on viime kesän Piittisjärveä isompi ja vaativampi.

– Iso rooli lisää vastuuta, mutta antaa myös uskallusta ottaa sitä.

Esitykseen valmistautumisessa ei Jan Mykkäsellä ole erityiskikkoja.

– Lataudun, rauhoitun, käyn rooliani mielessä lävitse esityspäivän mittaan. En juuri jännitä näyttämölle menemistä, ainakaan etukäteen. Näyttämöllä taas tilanne vie mennessään.

Ja hiki alkaa valua.

Antti Sevannon kirjoittaman ja ohjaaman Seitsemän suloista syytä -komedian esitykset jatkuvat huomenna torstaina kello 19 Hämeenlinnan Bastionissa. Ylihuomenna perjantaina 21.7. on yönäytös. Kello 21 alkava esitys tarjoaa katsojille myös tulishown.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli