Haminan talousalueen uutislehti

Kenraali Virtanen tuli Haminaan kuin kotiinsa

50-vuotista toveruuttaan ja aikaa RUK:n kurssilla 124 muisteltiin Haminassa arvokkaassa herraseurassa.  Kevätkurssilla 1967 oli 1 200 upseerioppilasta, joista juhlakutsuun vastasi 140.

Monimuotoinen ohjelma oli paikallisen järjestelytoimikunnan laatima. Arvokkaimmalla aloitettiin, kun iltapäivän juhlaan  RUK:n Maneesiin saapui kutsuttuna prikaatikenraali Vesa Virtanen, jonka aihe liikkui turvallisuuspolitiikkamme alueella. Juhlavieraiden joukossa olivat myös RUK:n johtaja, eversti Jouko Rauhala sekä Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Prikaatikenraali Vesa Virtanen, 51, oli maamme nuorin kenraali vielä pari viikkoa sitten, jolloin Ilmavoimiin nimitettiin kaksi uutta kenraalia. Haminalaissyntyisen Virtasen sotilasura on edennyt optimaalista vauhtia ja mihin vauhti riittääkään!

– Sitä en mieti. Pyrin aina hoitamaan saamani tehtävän mahdollisimman hyvin ja aina on tarjolla ollut mielenkiintoisia töitä, sanoi Virtanen.

Viime kesään saakka virkapaikka oli Kainuun Prikaatissa ja tehtävänä oli prikaatin komentaja, josta mies siirrettiin pääesikuntaan Puolustusvoimien suunnittelupäällikön tehtäviin.

Kurssi 124:n juhlassa Virtanen käsitteli turvallisuutta eri kanteilta. Yleisen turvallisuustilanteen ohella hän puhui Puolustusvoimien kehittämissuunnitelmista sekä kyberturvallisuudesta.

– Yleinen turvallisuustilanne on kehittynyt haastavaan suuntaan, kun ennalta-arvattavuus on hämärtynyt. Päättäjiemme täytyy tässä tilanteessa ymmärtää, että Puolustusvoimillemme on turvattava tarpeelliset resurssit.

– Olemme idän ja lännen rajalla, joskin osa länttä.  Rajojemme tuntumassa on entistä enemmän sotilaallista toimintaa, eikä varustelukierteen kasvaminen ennakoi mitään hyvää.

Suomen turvallisuustilannetta prikaatikenraali pitää kuitenkin hyvänä:

– Meillä on tehty paljon oikeita päätöksiä, on ollut viisaita päättäjiä. Olemme ylläpitäneet Puolustusvoimiemme suorituskykyä eikä meillä ole esimerkiksi lipsuttu Ruotsin lailla yleisestä asevelvollisuudesta.

– Nyt suunnittelemme jo 2030-luvun puolustusjärjestelmää, jonka osana Hornet-kaluston ja merivoimien poistuvien alusten korvaaminen erillisrahoituksen turvin on elintärkeää, arvioi Virtanen.

Hyväntuulinen kenraali vieraili Haminassa mielellään. Hänen vanhempansa asuvat Haminassa ja oma kesämökkikin on Virolahdella.

– Synnyin Oulussa, mutta jo 50 päivän ikäisenä perheemme muutti Haminaan. Kyllä pohja omalle sotilasuralleni luotiin Haminan valleilla! Haminan KymJP:ssä suoritin myös varusmiespalvelukseni. Silloinen alokasajan tupamme on saanut nyt uuden isännän, kun tuvasta on varusteltu RUK:n johtajan virkahuone.

Prikaatikenraali sai myös kotikasvatuksesta hyvät alut uralleen. Isä, everstiluutnantti P.J. Virtanen toimi arvostettuna upseerina Haminan varuskunnassa lähes koko uransa ajan.

– Jo lukiovuosina upseerin ura oli vahvasti mukana tulevaisuuden suunnitelmissa, muita olivat lääkäri ja diplomaatti. Sotilasura on vienyt minua myös kansainvälisiin tehtäviin, joissa hyvänä tukena on ollut upseeriurani alkuvuosina suorittamani valtietieteen maisterin tutkinto.

– Toiveiden täyttymys sotilasura minulle on ollut. Olen hyvin tyytyväinen aikanaan tekemääni uravalintaan, arvioi prikaatikenraali Virtanen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli