Haminan talousalueen uutislehti

Runot yhdistävät serkusten taidetta

Serkukset Niina Ollanketo ja Marita Piela avasivat viime viikolla yhteisen taidenäyttelyn Haminan kirjastogalleriassa. Näyttelyyn voi tutustua 9.9. saakka.

Näyttelyn nimeksi valittiin Onnellinen hetki taiteilijain yhteisen ideoinnin tuloksena.

– Usein onnellisuutta lähdetään hakemaan esim. lomamatkoilta, pyhäpäiviltä, merkkipäiviltä. Tokihan ne onnellisuutta tuovatkin, mutta liian usein hukataan pienet onnelliset hetket jokapäiväisissä arkisissa asioissa, sanoo Niina.

– Näyttelyssä onnelliset hetket ilmenevät harrastuksina, kotoisina maisemina ja yhteisinä hetkinä lemmikkien kanssa, hetkinä ja muistoina, joihin useimmat pystyvät samaistumaan.

Niina ja Marita ovat äitiensä puolelta serkuksia, joiden tiet erosivat jo Maritan muutettua 9-vuotiaana Ruotsiin äitinsä kanssa. Taide kuitenkin yhdisti serkukset ja pari vuotta sitten heillä oli ensimmäinen yhteisnäyttely Kotkassa.

Kun Niina (s. Kari) on kotkalainen, Marita on syntyjään haminalainen, joka asuu nyt Ruotsissa Skarassa. Marita kuuluu haminalaiseen Pielan taiteilijasukuun. Jelena Piela oli hänen isoäitinsä ja Johannes Piela oli isoisä ja heidän poikansa Jaakko Piela oli Maritan isä.

– Jelena teki pääasiassa veistoksia ja lisäksi maalasi, kirjoitti kirjoja ja lauloi. Johannes rakensi viuluja ja muurasi takkoja. Isäni Jaakko teki laivojen pienoismalleja sekä lisäksi kirjoitti kirjoja ja lauloi, kertoo Marita.

Isoäidiltään Jelenalta Marita sai 7-vuotiaana lahjaksi öljyvärit ja isoäiti pyysi Maritaa maalaamaan. Tästä kaikki alkoi.

– Ensimmäinen taidenäyttelyni oli Pielan kolmen polven näyttely – Jelenan veistoksia, Jaakon pienoismalleja ja minun tauluja – 1980-luvun puolivälissä.

Marita innosti serkkuaan Niinaa maalaamaan omalla lahjakkuudellaan. Niina valitsi saman akvarellitekniikan, jota Marita on vuosia käyttänyt.

– Vasta vuonna 2014 aloin maalaamaan aktiivisesti. Halusin kokeilla ja  yhdistää tauluja ja runoja, koska ei ole törmännyt vastaavaan aikaisemmin. Halusin kokeilla jotain uutta, kertoo Niina.

Tästä syntyi innostus pyytää näyttelyyn mukaan nykyään Haminassa asuvaa, harrastelijarunoilija Outi Karhua, joka puolestaan on Niinan serkku Niinan isän puolelta. Outin runot ovat näyttelyssä esillä yhdistettynä Niinan tauluihin.

– Outin runot käsittelevät usein elämän vastoinkäymisiä ja vaikeuksia, joista selviydyttyään ihminen tuntee itsensä aikaisempaa vahvemmaksi ja onnellisemmaksi. Aivan kuin kärsimykset olisi räätälöity rakkaudella, kuten Tommy Hellstenkin elämän varjoja kauniisti kuvasi.

– Näyttelyllä haluamme innoittaa ihmisiä kiinnittämään enemmän huomiota arjen onnellisiin asioihin. Tätä voi harjoitella vaikka listaamalla päivän onnellisimmat hetket illalla ennen nukkumaanmenoa yksin tai yhdessä perheen kanssa.

– Toivomme, että kävijät voisivat samaistua johonkin tauluun ja/tai runoon  ja tunnistaa samankaltaisuutta sekä vastaavia onnellisia hetkiä omasta elämästään, sillä jaettu onnellisuus on kaksinkertainen!

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli