Haminan talousalueen uutislehti

Dopingin luvattu maa

Norja on astumassa mustaan aukkoon suhteessa dopingiin. Samalla tiellä on ollut myös Venäjä, jossa dopingaineiden käyttö on ollut valtiojohdon hyväksymää, salaisesti tai julkisesti.

Norjan pääministerin Erna Sohlbergin lausunto Therese Johaugin 18 kuukauden dopingtuomiosta on pysäyttävää luettavaa: ”Tämä on raskas päivä norjalaisille hiihdon ystäville ja erityisesti Therese Johaugille. Olisin mielelläni nähnyt Theresen olympiakisoissa. Toivottavasti Norjan kansa tukee ja auttaa häntä palaamaan takaisin.”

Huippuhiihtäjä Johaug sai dopingtuomion jäätyään kiinni testissä. Siinä ei pitäisi olla mitään tulkinnanvaraa, sillä hän syyllistyi merkittävään huolimattomuuteen, josta voi syyttää vain itseään. Perusteet kovemmallekin tuomiolle olivat olemassa.

Norjalaisten intohimo tuomion alentamiseksi oli hellyttävää. Norjalaisista medioista vain muutamat uskalsivat hyväksyä Johaugin tuomion, hiihtäjätoverit sensijaan olivat yksiselitteisesti neitosen tukena. Ja nyt myös pääministeri.

Norjalaisen dopingin lähihistoria on synkkä. Norjalaislehti Verdens Gang paljasti taannoin, että 69 % norjalaisista hiihtomitalisteista viimeisen 25 vuoden aikana on nauttinut tuhdista astmalääkityksestä. Lääkkeet ovat kiellettyjen aineiden listalla mutta ovat lääkärin valvonnassa sallittuja.

Norja ei tuominnut lainkaan maailmancupin kaudella 2014–15 voittanutta Martin Johnsrud Sundbytä, vaikka hän otti yli 15-kertaisia annoksia astmalääkettä keuhkojensa toimintaa edistääkseen.

Johaug vaati vastineessa GAS:n tuomareille vapauttamistaan syytteistä, sillä omasta mielestään hänen tekonsa oli niin pieni. Käryn vuoksi hän menetti oikeuden osallistua ensi talven olympiakisoihin.

GAS:n tuomiolla voi olla tuleviin dopingkäryihin merkittävä vaikutus. Päätöksen mukaan urheilijalla ei olekaan velvollisuutta tarkistaa lääkepakkaustaan ja verrata sitä kiellettyjen listaan. Johaugin kohdalla laiminlyöntiä ei pidettykään tärkeänä, koska siitä seurasi vain lievä tuomio.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus