Haminan talousalueen uutislehti

Halvin tarjous ei olekaan se kokonaisedullisin

Ilmo Larvi on työskennellyt keväästä lähtien seudullisena hankinta-asiamiehenä Etelä-Kymenlaaksossa.

Etelä-Kymenlaakson kuntien yhteinen hankinta-asiamies Ilmo Larvi haluaa uutta ajattelua julkisiin hankintoihin. Perinteinen malli on, että otetaan halvin, mutta sillekin on Larvin mukaan edullisempi vaihtoehto.

– Jos kunta tekee 100 000 euron tilauksen oman paikkakunnan yrityksestä, verotuloina kuntaan palaa noin 12 000 euroa, kun työntekijät maksavat veronsa kuntaan.  Näin tilauksen todellinen hinta onkin vain 88 000 euroa.

– Jos tilaus menee vieraille kunnan ulkopuolelle, hinta on tuo 100 000. Kannattaa ajatella, mikä on oikeasti halvempaa, vinkkasi Larvi.

Haminassa Yrittäjän päivän seminaarissa puhunut Larvi  on työskennellyt muutaman vuoden kehitysyhtiö Cursorissa ja keväästä lähtien seudullisena hankinta-asiamiehenä. Hän muistuttaa, että julkisissa hankinnoissa paikallisen suosiminen on nykylain mukaan täysin laillista.

Larvin mukaan paikallisen yrityksen suosiminen hankintalain puitteissa on mahdollista markkinakartoituksen pohjalta hankinnan jakamisella osiin ja vähimmäisvaatimusten sekä valintakriteerien vastuullisella valitsemisella.

On kuitenkin muistettava hankintalain perusperiaatteet avoimuus, syrjimättömyys, suhteellisuus ja tasapuolisuus.

– Yrittäjien kannattaa tehdä yhteistyötä oman kunnan tilaajaportaan kanssa, jolloin tarjouspyyntö saadaan sopivaksi. Tehtäväni on auttaa yrityksiä myös tarjouspyynnön laatimisessa.

– Tietoa tarjousmenettelystä kaipaavat erityisesti pk- ja mikroyritykset, jotka ei ole olleet mukana julkisen puolen tarjouskilpailuissa. Kun tilaajapuoli vielä viipaloi tarjouspyyntönsä osiin, yhä useammalla paikallisella yrityksellä on mahdollisuus päästä kauppoihin, sanoi Larvi.

Hinnan ei tarvitse olla enää se ainoa keskeinen kriteeri julkisen puolen hankinnoista päätettäessä. Tärkeintä on saada hankinnalla hyvää mahdollisimman edullisesti. Yksittäisen hankinnan kohdalla pitäisi Larvin mukan ajatella myös kokonaisvaikutusta kunnan talouteen.

– Kokonaisedun kannalta kunnan kannattaisi jopa maksaa paikalliselle yritykselle vaikka enemmän, jolloin verotuloina palautuva hyöty nostaisi paikallisen tarjoajan edullisemmaksi.

Kotkan-Haminan seutukunnan hankintoja koskenut selvitystyö osoitti, että hankintojen kohdentamisella on suuret aluetaloudelliset vaikutukset.

Seutukunnan kuntien tekemät hankinnat – yhteensä noin 271 miljoonaa euroa vuonna 2015 – tuottavat satoja työpaikkoja seutukuntaan, maakuntaan ja koko maahan. Selvityksen perusteella alueellisten hankintojen 10 % euromääräisellä lisäyksellä voidaan saavuttaa jopa 85 työpaikan lisäys seudulla.

Suomen Yrittäjien alueellinen hankinta-asiamiesverkosto toimii Kymenlaakso mukaan lukien 12 maakunnassa. Lisäksi hankinta-asiamies.fi -verkkopalvelu kattaa koko maan ja tuhannet yrittäjät tai hankintayksiköt käyttävät sen palveluja päivittäin.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide