Perinteisessä yrittäjän päivän seminaarissa aiheet liikkuivat Haminan tulevaisuudenvisioiden, Cursorin palveluiden, HaminaKotkan satamayhtiön ja hankintalain ympärillä.
Keskeisenä ongelmana Haminalla on ja valitettavasti myös pysyy väen väheneminen, josta on suora syy-yhteys paikkakunnan työpaikkakehitykseen: jos ei ole töitä, ei tulla Haminaan.
Seminaarin puheenjohtaja, kehitysyhtiö Cursorin palvelujohtaja Jouni Eho haki vastausta kysymykseen, mikseivät nuoret haminalaiset halua palata kotikaupunkiinsa opintojensa jälkeen? Näin käy, vaikka jo 40 %:ssa työpaikkoja on oivalliset etätyömahdollisuudet.
– Onko kysymys ilmapiiristä, erilaisuuden torjumisesta? Kantaväessä uutta pelätään ja siksi erilaisuutta torjutaan. Onko kehityksen este asukkaissa itsessään, kysyi Eho viitaten Hesarissa julkaistuun mielipidekirjoitukseen.
Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Vapalahti sanoi, että sama ongelma on muillakin väestöhävikin kanssa taistelevilla maaseutukaupungeilla.
– Kyllä virkamiehenkin pitää käydä somessa saadakseen jonkinlaisen käsityksen kansalaisten aidoista tunnoista. Somessa palaute tulee suoraan syliin ja aitona, sanoi Vapalahti.
– Kyllä Haminalla on kiistattomia vetovoimatekijöitäkin paluumuuttajille, viittasi Vapalahti tarkoittaen investointeja kouluihin ja päiväkotiin.
Ravintolayrittäjä Markku Porkka muistutti, että opiskelemaan Haminasta lähdetään.
– Lähtiessäni aikanaan ravintola-alan oppiin muualle julistin suureen ääneen, että tähän kinkeripiiriin en palaa. Meni viisi vuotta ja tulin alan ammattilaisena takaisin, sanoi Porkka.
Porkka pitää Haminaa oivallisena ja ihmisenkokoisena asuinkaupunkina.
– Etätyön mahdollisuutta ei aina mielletä, etätyö voisi tuoda tänne myös kokonaan uusia yrityksiäkin!
Sotilaana Utissa työskentelevä Tomi Tuomisalo sanoi, että kaikki on kiinni työpaikoista:
– Jos täällä olisi tarjolla hyviä uramahdollisuuksia, homma toimisi. Työn perässä Suomen kansa vaeltaa. Palvelut Haminassa ovat kunnossa, arvioi Tuomisalo.