Haminan talousalueen uutislehti

Mikä jarruttaa pikkukaupungeissa?

Yhä paremmat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet luovat menestymisedellytyksiä myös suurten kasvukeskusten ulkopuolisille kaupungeille. On yhä vaivattomampaa käydä työssä kauempanakin, kunhan saa tehdä vaikkapa yhden etätyöpäivän kotoaan.

Tämän pitäisi toimia Haminankin eduksi, mutta eipäs toimi, ainakaan vielä.

Arvostettu kaupunkipolitiikan asiantuntija Eero Holstila hämmästelee samaa asiaa. Miksi pikkukaupungit suurten kasvukeskusten lähellä hapuilevat kasvua, kun kasvukeskuksissa painitaan turhankin nopean kasvun kanssa? Jopa Helsinki – Turku – Tampere -kolmion sisällä pikkukaupunkien kuihtuminen jatkuu ja jatkuu.

Holstila arvelee, että poismuuton syyt eivät olekaan aineellisia, sillä esimerkiksi etätyömahdollisuudet parantavat merkittävästi pikkukaupunkeihin sijoittumisen edellytyksiä.

On kysymys pikkukaupunkien ilmapiiristä, sisäänpäinlämminneestä yhtenäiskulttuurista, säästöjen korostamisesta ja kanssaihmisten vahtimisesta, joka torjuu erilaisuutta. Senkö vuoksi opiskelemaan lähtevä haminalainen harvoin palaa kotiseudulleen ja pyrkii työllistymään Haminasta käsin?

Haminan tulee nopeasti paneutua ilmapiirinsä parantamiseen. Kaupungin elinvoiman vähättelyyn ja tulevaisuuden mustaamiseen törmää somessa jatkuvasti ja juuri somessahan nuoriso seilaa.

Tulevaisuuden uskon luomisen avaimet ovat kuitenkin Haminan päättäjien ja virkamiesjohdon käsissä, kun kaupungista rakennetaan vetovoimainen myös paluumuuttajille

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide